Министерският съвет взе решение да смени концесионерите на две находища

...
Министерският съвет взе решение да смени концесионерите на две находища
Коментари Харесай

МС смени концесионерите на две находища в област Стара Загора

Министерският съвет взе решение да смени концесионерите на две залежи на територията на област Стара Загора, съобщават от държавната пресслужба.

Софийското сдружение " Трейс БГ " ЕООД ще бъде новият концесионер на находище " Винарово " в област Стара Загора. Договорът за рандеман на строителни материали - варовици, от находище " Винарово " е подписан на 16 септември 2005 година с " ПИ Европейски Съюз АЙ " АД. " Трейс БГ " ЕООД е приемник на този концесионер.

От Министерски съвет разясняват, че наредбата на член 67, алинея 4 от Закона за подземните благосъстояния разрешава договорът да бъде удължен с приемник на концесионера, когато последният е прекратил активността си.

С днешното решение на Министерски съвет се предвижда също да бъде отправено предложение до новия концесионер за смяна на някои от клаузите на концесионния контракт. Става въпрос за връзките, свързани с даването на банкова гаранция за всяка година от периода на концесията.

До момента желаната банкова гаранция покриваше 10% от паричните отговорности на концесионера. След промените тя ще се отнася 100% за всички (не единствено за паричните) отговорности, свързани с осъществяването на концесионния контракт. След въвеждането на по-широк обсег на банковата гаранция, вноските за рекултивация също ще бъдат финансово обезпечени с нея.

Правата и отговорностите по предоставената концесия за рандеман на подземни благосъстояния от находище " Исенов връх ", област Стара Загора пък ще бъдат трансферирани от " Трейс БГ " ЕООД на " Трент " ЕООД. Дружеството " Трент " ЕООД е приемник на досегашния концесионер.

Министерският съвет даде единодушие срокът на концесията да бъде продължен с 15 години, като концесионерът стимулира настояването си с съществуването на оставащи ресурси в находището, които биха останали неиззети.

Правителството промени и обсега и размера на дължимата от концесионера банкова гаранция, която към този момент ще обезпечава осъществяването на всички договорни отговорности и условия за реализиране на концесията. До момента концесионерът е предоставял нужната банкова гаранция в сходство със старите правила, годни към датата на сключване на контракта.

Актуализират се и договорните клаузи, регламентиращи контролните пълномощия на министъра на енергетиката, както и отговорността на концесионера при несъблюдение на договорни отговорности.

Концесионният контракт за находище " Исенов връх " е подписан през 2010 година От него се добиват строителни материали - варовици.

Министърът на енергетиката е оправомощен в едномесечен период да подписа с правоприемника в допълнение споразумение за продължение и за изменение и допълнение на концесионния контракт.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР