Министерският съвет ще изпълни пет решения на Европейския съд по

...
Министерският съвет ще изпълни пет решения на Европейския съд по
Коментари Харесай

Държавата плаща над 57 хил. лв. на петима души за нарушени човешки права

Министерският съвет ще извърши пет решения на Европейския съд по правата на индивида по каузи против България. Изпълнението включва изплащането на общо 57 310 лева компенсации за претърпени имуществени и неимуществени вреди, както и разноски и разходи на жалбоподателите.

Делото „ Варадинов против България “ е поради невъзможността през 2008 година да бъде обжалвана пред съд наложена по Закона за придвижване по пътищата санкция в размер на 50 лева Разпоредбата е анулирана през 2012 година Европейски съд по правата на човека приема, че самото определяне на нарушаването съставлява задоволително обезщетение и присъжда единствено разходи по делото в размер на 300 евро.

По делото „ Кормев против България “ жалбоподателят повдига недоволства, че осъждането му се дължи само на показания, изтръгнати с мъчение на различен обвинен по същото дело, както и че изискванията в следствения арест и в пандиза в Стара Загора са неприятни. Европейски съд по правата на човека намира нарушаване на правото на обективен развой заради отхвърли на националните съдилища да прегледат аргумента за приложено полицейско принуждение при приемането на признания, единствено тъй като те са били подкрепени от други доказателства по делото. Според Европейски съд по правата на човека това значи на проверяващите да се даде зелена светлина да подлагат обвинени и очевидци на мъчение, с цел да получат показания. Признати са и недоволствата във връзка с неприятните материални условия. Присъденото обезщетение е 10 477 евро за неимуществени вреди, разноски и разходи по делото.

Оплакванията по делото „ Лебоа против България “ са от неприятните материални условия в местата за отнемане от независимост и от неспособност жалбоподателят да реализира персонални контакти с гости и да организира телефонни диалози при започване на задържането си. Съдът не приема недоволствата от битовите условия, само че установи нарушаване на правото на персонален живот на господин Лебоа, защото не са му били предоставени разпоредбите, уреждащи реда за достъп до телефон и правото на визити в следствения арест. Присъдено му е обезщетение и разходи по делото в размер на 1400 евро.

По делото „ Ванчев против България “ недоволствата на жалбоподателя се отнасят до изтърпяно вповече наказване, присъдено в тази връзка обезщетение в произвеждане по Закона за отговорността на страната и общините за вреди и задължението за възнаграждение на правосъдни разходи по воденото дело. Санкцията се отнася до размера на правосъдните такси в производството по ЗОДОВ преди измененията от 2008 година – проблем, по който Европейски съд по правата на човека се е произнасял неведнъж. Присъденото обезщетение и разноски по делото са в размер 11 500 евро.

По делото „ Крушев против България “ жалбоподателят се оплаква от наложените му три административни санкции – имуществени наказания в размер на 5000 лева всяка, осъществени за административни нарушавания по Закон за устройство на територията, които според тогава настоящото законодателство не са подлежали на правосъден надзор. Поради откритото от Европейски съд по правата на човека право на достъп до съд е несъмнено обезщетение и присъдени разходи в размер на 5355 евро.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР