Министерският съвет ще издава гаранции от името и за сметка

...
Министерският съвет ще издава гаранции от името и за сметка
Коментари Харесай

Кога държавата плаща кредитите на студенти и докторанти

Министерският съвет ще издава гаранции от името и за сметка на страната  до 40 млн. лева по Закона за кредитиране на студентите и докторантите (ЗКСД) за 2023 година за новоотпуснатите заеми през съответната бюджетна година. Това планува смяна план на решение на Министерски съвет, качен за публично разискване.
 
Договорените заеми по реда на ЗКСД са обезпечени от страната до тяхното цялостно погасяване. Основната цел на кредитирането на висшето обучение е обезпечаването на финансова поддръжка за студентите и докторантите, които не са в положение да покрият разноските си за образование във висшите учебни заведения.
 
Финансовата поддръжка се показва в гарантиране на главницата и лихвите по кредитните отговорности на студентите и докторантите.
Предложеният план ще 38 държавни висши учебни заведения, както и 14 частни висши учебни заведения. Право на заем по ЗКСД имат студенти и докторанти, които са български жители, жители на друга страна – членка на Европейския съюз, на друга страна от Европейското икономическо пространство или на Конфедерация Швейцария, учащи се в постоянна форма, не са навършили 35 години, нямат добита същата образователно-квалификационна или просветителна и научна степен, не са отстранени и не са прекъснали образованието си.
 
Държавата дава финансова поддръжка при кредитирането на студентите и докторантите, като погасява кредитното обвързване или част от него в избрани случаи – при раждане/осиновяване на второ или последващо дете, при настъпване на гибел на кредитополучателя или при настъпване на трайна нетрудоспособност.

Какво да учите, с цел да взимате висока заплата

В тези случаи страната погасява задължението на кредитополучателя към банките, а кредитополучателят или неговите наследници не дължат връщане на сумата, която страната е платила на банката. За интервала от 2010 година до 31 декември 2022 година страната е погасила отговорностите на 43 умряли кредитополучатели, на 232 кредитополучатели, които са родили второ или последващо дете, и на 17 кредитополучатели заради настъпване на трайна нетрудоспособност.
 istock istock
Общият размер на опростените от страната отговорности на кредитополучателите, включващ лихвите и главниците, е 2 261 999,31 лева Държавата погасява неизпълнените елементи от отговорностите на кредитополучателите по Закона за кредитиране на студенти и докторанти и при настъпване на предварителна дължимост на заема в случаите, когато кредитополучателите не си погасяват отговорностите към банките.

Броят на предварително изискуемите заеми от 2010 година до 31 декември 2022 година е 1 421, в общ размер на 7 738 698,40 лева Общият размер на платените от страната заеми – банален дълг и задействана гаранция за интервала от 2010 година до 31 декември 2022 година е 10 000 697,71 лева.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР