Министерският съвет реши бъдещата автомагистрала от Русе до Велико Търново

...
Министерският съвет реши бъдещата автомагистрала от Русе до Велико Търново
Коментари Харесай

Магистрала на книга стана национален обект

Министерският съвет реши бъдещата автомагистрала от Русе до Велико Търново да бъде оповестена за народен обект. Това заяви служебният министър на районното развиване и благоустройството Иван Шишков след държавното съвещание. Обявяването на автомагистралата за народен обект щяло улесни процедурите за одобрение на подробния организационен проект (ПУП) на трасето, ще докара до по-бързи процедури за отчуждаване и ще усили опциите за вложения.

„ Може да кажем, че с това решение сме създали част от това деяние, с което би трябвало постепенно и методично да унищожаваме 10-годишния безпорядък, който цареше в проектирането и строителството на пътищата, и да въдворим правов и планов ред в цялото създаване “, сподели с самоувереност служебният районен министър.

Вече са подготвени Подробен устройствен план и идейният план за автомагистралата от Русе до Бяла и обхода на Бяла - два от трите бъдещи сектора на автомагистралата. През идната седмица ще бъде призован Национален експертен съвет по устройство на територията, който да прегледа и утвърди Подробен устройствен план. След като това стане, ще може да стартира процедурата за отчуждаване и построяването.

Също като предшествениците си и Шишков съобщи по какъв начин упоритостта била такава и няма да се спрем дотук с планирането. То единствено с обмисляне да ставаха работите социализмът щеше да е победил в целия свят. По това време имаше един анекдот, че няма проект, който да не е, по този начин да се каже, продънен. Последната дума в тази шета, несъмнено, е друга и не е за писане, тъй като има характерна миризма.

Според служебният министър оповестяването на един план за народен обект щяло да улесни разните му там процедури. Значи щом не е в тази рубрика държавните служители могат по-спокойно да си чоплят носовете и да не се натягат доста, спазвайки максимата, че работата не заек да избяга.

Вече повече от 7 години от март 2015 година единствено се приказва за тая автомагистрала сред Русе и Велико Търново и нещата отново стигат не по-далече от кривата круша. През август същата година тогавашният строителен министър Лиляна Павлова съобщи в медиите, че ще строим “Хемус ” и още 4 автомагистрали и без пари от Европейски Съюз. През май идната година признава: „ Няма съответни периоди за начало на строителството на автомагистралата Русе - Велико Търново “. През ноември 2017 година тогавашният началник на АПИ предвижда, че аутобанът може дa e подготвен дo 2021 - 2022 г и срокът бил изцяло осъществим. По време на един от кабинетите на ГЕРБ се заприказва за създаване на аутобан сред Капитан Андреево и Русе, който да поеме огромния интернационален трафик. Идеята беше планът да бъде осъществен на концесия с вложения от Катар. Тя обаче също последва ориста на доста други сходни свързани с прекосяването през Балкана, като тунелите при Петрохан и Троян-Кърнаре. С неговия бърз провал угасна и следващата вяра и за бързо създаване на автомагистрала сред Русе и Велико - Търново. Да не забравяме, че това размотаване в годините носи доста жертви по настоящето натоварено шосе, изключително в правата сред най-големия ни крайдунавски град и Бяла.

Според концепциите на АПИ и строителното министерство автомагистралата ще стартира при град Мартен наоколо до Русе и възможен предстоящ „ Дунав мост 3 “, и ще свършва при Дебелец, южно от Велико Търново. В случая има отново огромна доза догатки. Този път те са свързани с следващия нов мост на Дунава. Дали той ще бъде построен дружно с аутобана не се знае. По-вероятно е да не стане. Може пък да се повтори случката с моста при Видин, който бе подготвен, а шосето към него занапред се строи и то отново от години. Да напомним, че до края на 2020 година проектите на ГЕРБ от 12 годишното им властване бяха скоростният път Видин-Ботевград да е подготвен.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР