Министерският съвет прие Решение за одобряване на искане до Конституционния

...
Министерският съвет прие Решение за одобряване на искане до Конституционния
Коментари Харесай

Кабинетът иска КС да изясни статута на запасните войници в България

Министерският съвет одобри Решение за одобрение на искане до Конституционния съд за предоставяне на наложително пояснение за въвеждането на законова опция за наложителна подготовка за отбрана на отечеството в спокойно време на българските жители със статус на запасни, оповестиха от държавната пресслужба.

Тълкувателният въпрос до Конституционния съд е следният: „ Допуска ли член 59, алинея 2 по отношение на алинея 1, изречение първо от Конституцията на Република България въвеждане на законова опция за наложителна подготовка за отбрана на отечеството в спокойно време на българските жители със статус на запасни по смисъла на Закона за запаса на въоръжените сили на Република България, за придобиване, поддържане и рационализиране на качествата им за осъществяване на отговорностите им във военните формирования? “



Настоящата правна уредба планува доброволност при провеждането на подготовката на българските жители за отбрана на отечеството.

Видно от дебатите в Народното събрание по приемането на наредбата на член 59, алинея 2 от Конституцията обаче, от мнение на Министерството на правораздаването, от дебатите по отношение на правенето на промени в Закона за запаса на въоръжените сили на Република България, съществуват разнообразни разбирания по отношение на правилата при въвеждането подготовката на българските жители.



Поради това е нужно пояснение за изясняване на границите на конституционната норма, считат от служебното държавно управление.



Предвид гореизложеното, Министерският съвет смята, че от основна значимост е дали конституционната норма позволява регламентиране в специфичен закон на такава подготовка на българските жители за отбрана на отечеството, каквато е нужна съгласно съответните действителности на средата за сигурност, включително въвеждане на наложителна подготовка в спокойно време на българските жители със статус на запасни, без обаче това да води до възобновяване на наложителната военна тегоба за българските жители във типа на наборна военна работа.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР