Министерският съвет прие проектозакон за изменение и допълнение на Закона

...
Министерският съвет прие проектозакон за изменение и допълнение на Закона
Коментари Харесай

Важни новини за тези шофьори, вече не трябва да сменяте книжката си, ако...

Министерският съвет одобри проектозакон за изменение и допълнение на Закона за българските персонални документи. Целта на въведените промени е облекчение на жителите при издаването на персоналните документи, оповестиха отпресцентъра на Правителствената осведомителна работа.

Едно от препоръчаните промени е отпадането на задължението за промяна на удостоверение за ръководство на моторно транспортно средство /СУМПС/ при смяна на непрекъснатия адрес на обитаемо място в границите на една област.
Разширява се обсегът на въведената ускорена услуга за издаване на СУМПС /до 3 дни от приемането на заявлението/- при замяна на СУМПС заради приключване на периода на годност, при към този момент изминал период на годност, при смяна в данните на лидера - промяна на фамилия и транслитерация, както и при издаване на препис.

Добавят се и случаите на: в началото придобиване на дееспособност за ръководство на МПС от избрана категория; замяна на СУМПС заради придобиване на дееспособност за ръководство от нова категория; възобновяване на дееспособност откакто на лидера са били отнети контролни точки; възобновяване на дееспособност заради отвод на категория.

По този метод персоналните карти могат да бъдат употребявани като притежател на електронен идентификатор по смисъла на Закона за електронна идентификация. Регламентирана е и опцията за запис на удостоверения за електронна еднаквост в документите вид " паспорт ", както и в разрешенията за престояване, които се издават на пребиваващи у нас чужденци.

Предвидена е и опцията при избрани условия да бъдат издавани паспорти със период на годност до 10 години, както и краткотрайна карта за идентичност на лица, на които е постановена присъда, която не е влезнала в действие.

Със законопроекта се урежда и хипотезата за издаване на нов документ за идентичност, когато заявителят не може да даде документ за идентичност или заместващ го подобен заради загубване, кражба или заличаване. В тези случаи се планува удостоверяването на личността да става с представянето на удостоверителен документ за раждане./Източник; БЛИЦ.БГ

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР