Министерският съвет прие на днешното си заседание отчет за изпълнението

...
Министерският съвет прие на днешното си заседание отчет за изпълнението
Коментари Харесай

Властта отчита битката с отровния въздух

Министерският съвет одобри на днешното си съвещание доклад за осъществяването на Националната стратегия за възстановяване качеството на атмосферния въздух (2018 – 2024 г.). Това оповестиха от държавната пресслужба.

В доклада за интервала 2019 – 2022 година е показан напредъкът по осъществяването на ограничения за понижаване на излъчванията на фини прахови частици (ФПЧ) от главните източници на замърсяване – битовото отопление на твърди горива и транспортния бранш в по-големите градове.

Мониторингът за качеството на атмосферния въздух през 2021 година демонстрира, че наклонността за реализиране на сходство с нормите за ФПЧ се резервира от от ден на ден общини. Във всички пунктове на Националната автоматизирана система за мониторинг са регистрирани равнища под избраната средногодишна норма за ФПЧ. Нормата е реализирана във всички общини в агломерациите Столична, Пловдив, Варна, както и в регионите Северен (Дунавски), Югозападен и Югоизточен, показват от държавното управление.

Средната денонощна норма към този момент е реализирана в по-голямата част от общините, в които има ситуирани пунктове за мониторинг от Националната система.

Основната мярка в програмата за общините с нарушено качество на въздуха е наложително извеждане от приложимост на отоплителни уреди, които не дават отговор на условията за екодизайн, и подмяната им с екологични други възможности. Мярката се извършва в общините Столична, Пловдив, Монтана, Велико Търново, Бургас, Димитровград, Смолян, Горна Оряховица, Русе, Видин и Стара Загора.

Значителен финансов запас за замяна на отоплителни уреди за общини с нарушено качество на атмосферния въздух се планува и по Оперативната стратегия (ОП) „ Околна среда “ 2021-2027 година

Независимо от към този момент понижените равнища на замърсяване и подхванатите до момента ограничения, България към момента не е постигнала цялостно сходство с условията на европейското и националното законодателство по индикатор ФПЧ, допълват от Министерски съвет.

През януари от Столичната община оповестиха, че над шест хиляди отоплителни уреда са инсталирани в границите на стратегиите на Столичната община за замяна на печки на дърва и въглища.

Подмяната на отоплителни уреди се прави в границите на плана " Подобряване качеството на атмосферния въздух в Столичната община посредством замяна на отоплителни устройства на твърдо гориво с екологични други възможности ", финансиран по Оперативна програма " Околна среда 2014-2020 ", както и по Програмата LIFE.

Печките на твърдо гориво на близо две хиляди семейства в Бургас също ще бъдат сменени с нови отоплителни уреди по план по Програмата LIFE. От 1 февруари стартира вторият банкет на документи за присъединяване в главната фаза на плана.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР