Министерският съвет предлага на президента проф. Цочо Бояджиев да бъде

...
Министерският съвет предлага на президента проф. Цочо Бояджиев да бъде
Коментари Харесай

Философът Цочо Бояджиев е предложен за орден „Стара планина“

Министерският съвет предлага на президента проф. Цочо Бояджиев да бъде награден с медал „ Стара планина “ първа степен (без лента и без мечове), за неговия извънреден принос в региона на науката и културата и във връзка навършването на 70 години. 

Цочо Христов Бояджиев е роден на 25.09.1951 година в Троян. През 1976 година приключва философия в Софийския университет (СУ),,Св. Климент Охридски “. Има специализации по логика на психиката и българска лингвистика. От 1992 година е професор по история на философията. Бил е началник на катедрата по история на философията във Философския факултет на СУ. Като стипендиант на фондация „ Александър декор Хумболт “ специализира в Германия, Италия и Унгария.

В началото на 80-те години на 20 век проф. Цочо Бояджиев поставя основите на известната Българска школа по философска медиевистика. Той има извънреден принос за основаването и укрепването на интернационалния авторитет на професионалната философия в България. Компетентното му присъединяване в голям брой интернационалните конгреси и планове насочва вниманието на интернационалната изследователска общественост към българската научна процедура. 

Проф. Бояджиев е и съосновател на Европейския върховен лицей за антична и средновековна философия, както и член на няколко европейски университетски институции, измежду които Международното Платаново общество, Европейската академия на науките и изкуствата, Берлинското научно общество. Автор е на голям брой монографии, публикации, студии и преводи.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР