Министерският съвет отправя до Конституционния съд (КС) искане за задължително

...
Министерският съвет отправя до Конституционния съд (КС) искане за задължително
Коментари Харесай

Допустимо ли е главният прокурор да разпорежда проверки във всички сфери на управление и на всички административни нива, пита МС

Министерският съвет насочва до Конституционния съд (КС) искане за наложително пояснение на член 126, ал.2 по отношение на член 127 от Конституцията, обвързвано с пълномощието на основния прокурор да реализира контрол за правда върху активността на всички прокурори.

Това бе решено на днешното съвещание на Министерски съвет.

Въпросът до Конституционен съд е: „ Систематичното пояснение на член 126, ал.2 по отношение на член 127 от Конституцията на Република България позволява ли основният прокурор, осъществявайки контрол за правда върху активността на прокурорите, да им разпорежда осъществяването на инспекции за съблюдаване на законността във всички сфери на ръководство и на всички административни равнища? ”

В настояването си държавното управление поддържа, че пълномощията на основния прокурор по визираната конституционна наредба са относими единствено към активността на прокурорите при реализиране на главната функционалност на прокуратурата като подсистема на правосъдната власт. В същото време основният прокурор по реда на надзора за правда разпорежда инспекции във всички сфери на ръководство и на всички административни равнища, за което има многочислени образци от годишните отчети за активността на прокуратурата и от прессъобщения на институцията – възлагани са инспекции в необятен диапазон: от разрешителните за носене и владеене на оръжия (независимо дали те са за лов, защита, спорт и т.н.) до пътната маркировка и пътната сигнализация на автомагистралите и първокласните пътища в страната. Изкуственото разширение на сферите на пълномощия в цялостна степен важи и за разпоредени от прокуратурата инспекции по сигнали или самосезиране. Възприетата процедура води до това, че обсегът на влияние на основния прокурор надвишава системата на прокурорските органи и евентуално визира всички сфери на ръководство и органи на централната и локалната власт, което не подхожда на конституционната уредба, се сочи в настояването.

Министерският съвет моли също Конституционен съд да разгласи за противоконституционна наредбата на член 145 от Закона за правосъдната власт в обособени елементи, защото с тях се уголемяват извънредно пълномощията на прокуратурата.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР