Министерският съвет одобри промени в Устройствения правилник на Министерството на

...
Министерският съвет одобри промени в Устройствения правилник на Министерството на
Коментари Харесай

Дирекцията за авторско право в МК ще контролира спазването на медийния закон „Пеевски“

Министерският съвет утвърди промени в Устройствения устав на Министерството на културата. Те са свързани с новата нормативна уредба и предоставените нови функционалности и отговорности на ведомството с приемането на Закона за наложителното складиране на печатни и други творби и за оповестяване на разпространителите и доставчиците на медийни услуги (ЗЗДПДПОРДМУ).

Промените се изясняват с разширение обсега на закона, кръга на лицата и събираната информация за действителния притежател, полученото финансиране и подписаните контракти от доставчиците на медийни услуги. Причината е, че се открива нужда от определянето на звено с по-широк обсег на действия, което освен да събира и обобщава информацията, само че и да реализира надзор за съблюдаване на законовите разпореждания.

Припомняме, че съгласно така наречен корекция „ Пеевски “ доставчикът на медийна услуга всяка година (до 30 юни) подава в Министерството на културата декларация, която разпознава действителния му притежател и дали той заема обществена служба.

Освен това, доставчикът е задължен да заявява освен всяка стотинка, получена през миналата календарна година, само че и основанието, на което тя му е изплатена. Плюс... всички данни за благодетеля, направил финансирането. Когато доставчикът на медийна услуга е обществено сдружение по смисъла на Закона за общественото предложение на скъпи бумаги или по националното си законодателство, за информация, идентифицираща действителния му притежател, се счита посочването на способената институция, под чийто контрол се намира сдружението.

В декларацията се афишират още три условия: когато лицето, което управлява наличието на медийната услуга и/или публицистичната политика, е друго от действителния собственик; всички контракти (в това число и тяхната стойност), подписани с органи на държавната власт или локалното самоуправление, с държавни или общински компании (вкл. контракти по ЗОП), с политически партии, с интернационалните финансови институции, както и рекламните контракти с лица, чиято активност предстои на регулация.

Декларациите ще се подават посредством попълване на електронен формуляр в уеб страницата на културното ведомство, като всяко пропуснато „ квадратче “ ще значи единствено едно: декларацията се счита за неподадена. Освен в Министерство на културата, доставчиците на медийни услуги ще подават заявления и в Агенцията по вписванията.

С актуализацията на устройствения устав, контролът по осъществяването на така наречен корекция „ Пеевски “ е предоставена на Дирекция „ Авторско право и сродните му права “. Аргументът - хората от тази дирекция имали нужния професионален и административен опит. Това несъмнено е по този начин, само че когато въпросните хора са петима-шестима на брой, а доставчиците на медийни услуги няколко хиляди?
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР