Министерският съвет одобри проекта за нов закон за физическото възпитание

...
Министерският съвет одобри проекта за нов закон за физическото възпитание
Коментари Харесай

Правителството одобри новия проектозакон за спорта

Министерският съвет утвърди плана за нов закон за физическото образование и спорта и предложи на Народното събрание да го одобри. Законопроектът, импортиран от спортното министерство, съдържа 15 глави и 153 члена по отношение на досегашните 12 глави и 69 члена.

В него са заложени промени във връзка с опциите за вложения в спортни обекти и уреди, във връзка с статута, правата и отговорностите на спортните организации, както и регламентирането на равнище закон на битката против използването на допинг. От спортното министерство обявиха, че новият закон ще ускори контрола и условията към спортните организации, които получават държавно финансиране.

В закона е заложена опция за безплатно отдаване чартърен на спортни обекти и уреди, които са държавна или общинска благосъстоятелност, за период до 30 години. Този период ще важи единствено в интерес на състезателен клуб, спортна федерация или единен състезателен клуб, регистриран като юридически лица с нестопанска цел за общественополезна активност.

Заявителят на право за прилагане чартърен се задължава да влага сума, не по-малка от петдесет на 100 от пазарната оценка на спортния обект, когато става въпрос за период над 10 години.

В законопроекта се планува опция спортните клубове да бъде регистрирани и като всевъзможен тип финансово комерсиално сдружение. В същото време се резервира настоящото в този момент предписание финансиране с обществени средства да могат да получават единствено клубовете, регистрирани като юридически лица с нестопанска цел за реализиране на общественополезна активност.

Спортни клубове ще могат да членуват единствено в една спортна федерация. Те ще бъдат задължени да имат наети треньорски фрагменти, с цел да бъдат вписани в регистъра на спортните организации. От спортното министерство чакат тези две условия да доведат до ограничението на съществуването на така наречен клубове фантоми.

От своя страна федерациите би трябвало да имат минимум 15 членуващи клуба, регистрирани в най-малко три административни области, с цел да получат лиценз от спортния министър. В настоящия закон условието е за седем клуба.

Освен това федерациите ще могат да получат държавно финансиране при две условия: (1) в случай че имат не по-малко от 20 члена или (2) когато картотекиран от тях състезател е спечелил орден за България от олимпийски игри в съответния спорт.

Последното условие може да остави няколко основни зимни спорта без държавно финансиране. Сред тях попадат фигурното пързаляне и шорттрекът, които са обединени в Българска федерация по кънки, хокеят на лед и даже най-силният зимен спорт - биатлонът.

Ако бъде признат в този си тип, законът или ще остави тези федерации без държавно финансиране, или ще ги принуди да записват клубове фантоми, или ще би трябвало да " върнат в спорта " Евгения Раданова и Екатерина Дафовска.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР