Министерският съвет одобри проект на Закон за изменение на Закона

...
Министерският съвет одобри проект на Закон за изменение на Закона
Коментари Харесай

Кабинетът одобри отпадането на изолацията при COVID

Министерският съвет утвърди план на Закон за изменение на Закона за здравето, който да разреши отпадането на наложителната изолираност на лица, заболели от COVID-19, както и на наложителната карантина на контактните на тези лица. Това оповестиха от държавната пресслужба.

На 5-и май Световната здравна организация анулира обстановката на неотложност за публичното здраве от интернационално значение заради COVID-19.

След разбор на епидемиологичната обстановка в България, вземайки поради ниската заболеваемост и ниските равнища на хоспитализация и смъртност, специалистите в Министерството на здравеопазването реализираха консенсус да бъде препоръчана законодателна смяна, която да разреши анулация на въведената все още наложителната изолираност и карантина при COVID-19, напомнят от Министерски съвет.

Заболяването продължава да съставлява пандемия, заради неговото разпространяване по целия свят, само че не изисква използването на незабавни противоепидемични ограничения за преодоляване на епидемиологични талази. Натрупаното имунно население и циркулиращите разновидности спомагат болестта все още да минава в относително лека форма и болните да не съставляват значителен рисков фактор за здравето на обществото.

В страната ни е въведен контрол на COVID-19. Ежедневно се рапортуват заболелите, приетите в болница и умрелите от инфекцията, което разрешава осъществяването на разбори и вземането на стимулирани решения за използване на противоепидемични ограничения при възможен пандемичен напредък за запазване живота на лицата в риск, показват още от Министерския съвет.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР