Министерският съвет одобри проект на Закон за изменение на Закона

...
Министерският съвет одобри проект на Закон за изменение на Закона
Коментари Харесай

Решено: Отпадат изолацията и карантината при болни от COVID-19

Министерският съвет утвърди план на Закон за изменение на Закона за здравето, който да разреши отпадането на наложителната изолираност на лица, заболели от COVID-19, както и на наложителната карантина на контактните на тези лица, оповестиха от държавната пресслужба.  

На 5-и май Световната здравна организация анулира обстановката на неотложност за публичното здраве от интернационално значение заради COVID-19. 

След разбор на епидемиологичната обстановка в България, вземайки поради ниската заболеваемост и ниските равнища на хоспитализация и смъртност, специалистите в Министерството на здравеопазването реализираха консенсус да бъде препоръчана законодателна смяна, която да разреши анулация на въведената все още наложителната изолираност и карантина при COVID-19. 

Заболяването продължава да съставлява пандемия, заради неговото разпространяване по целия свят, само че не изисква използването на незабавни противоепидемични ограничения за преодоляване на епидемиологични талази. Натрупаното имунно население и циркулиращите разновидности спомагат болестта все още да минава в относително лека форма и болните да не съставляват значителен рисков фактор за здравето на обществото.

В страната ни е въведен контрол на COVID-19. Ежедневно се рапортуват заболелите, приетите в болница и умрелите от инфекцията, което разрешава осъществяването на разбори и вземането на стимулирани решения за използване на противоепидемични ограничения при възможен пандемичен напредък за запазване живота на лицата в риск.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР