Министерският съвет одобри проект на Закон за изменение и допълнение

...
Министерският съвет одобри проект на Закон за изменение и допълнение
Коментари Харесай

Министерският съвет одобри промени в Закона за обществените поръчки

Министерският съвет утвърди план на Закон за изменение и допълнение на Закона за публичните поръчки. Предлаганите промени в нормативната уредба в региона на публичните поръчки целят реализиране на сходство на закона с условията на европейското законодателство в региона на публичните поръчки, осъществяване на задължения по Националния проект за възобновяване и резистентност и превъзмогване на установени проблеми в практиката на възложителите.

Законопроектът е утвърден с Решение на Министерския съвет № 869 от 3 ноември 2022 година Внесен е в 48-то Народно заседание и е признат на първо гласоподаване на 14.12.2023 година, само че заради преустановяването на активността му, окончателното приемане на измененията не е направено. Затова се предлага за ново утвърждение, оповестиха от държавната осведомителна работа.

С препоръчаните промени се вкарва Директива (ЕС) 2019/1161 за изменение на Директива 2009/33/ЕО за насърчаването на чисти и енергийноефективни пътни транспортни средства, в частта по отношение на публичните поръчки. Във връзка с реализиране на сходство с условията на Директива 2014/24/ЕС се предлага отпадане на три от изключенията от приложното поле на закона, които се отнасят за създаване и поддръжка на гранични уреди, закупуване на избрани медикаменти от лечебните заведения и възлагане на действия в горските територии за основаване на гори, рандеман на дървесина и недървесни горски артикули, като за изброените действия ще се ползват разпоредбите на Закон за обществените поръчки. Измененията са свързани и с уеднаквяване на метода при установяване статута на обществените и частните лечебни заведения като възложители на публични поръчки.

Направени са оферти и по отношение на поети задължения, заложени в Националния проект за възобновяване и резистентност, с които се цели понижаване потреблението на процедури на договаряне без съобщение, както и на каузи на поръчките, предоставени след получена една оферта. Предвидени са нови повишени наказания за възложителите, които организират процедура на договаряне без да са изпълнени изискванията по закона.

За поощряване на централизираното възлагане се обезпечава спомагателна опция за основаване с акт на Министерския съвет на централен орган за покупки за потребностите на общините.

Разширява се обсегът на външния надзор, реализиран от АОП. Предвижда се въвеждането на наложителен прелиминарен надзор на процедури на стойност над 5 000 000 лева Целта е да се обзет всички значими публични поръчки, във връзка с които е налице огромен публичен интерес, поради забележителните финансови запаси, които се разходват при тях и по-високата степен на риск от допускане на нарушавания при откриването.

Предлага се мониторингът въз основа на извадка от електронната платформа ЦАИС ЕОП да се прави по избрани знаци, а получените данни да се дават на органите за следващ надзор за осъществяване на инспекции. Предвидено е обвързване на тези органи за правене и изпращане на отчет за резултатите от инспекциите и разпознатите проблеми при използването на законодателството по публични поръчки. Информация от мониторинга ще се изпраща и на Комисията за защита на конкуренцията във връзка със възбраната по член 15 по Закона за защита на конкуренцията.

Във връзка със случаи на погрешно използване на така наречен „ in house “ възлагане се предлага възбрана за превъзлагане на предмета на контракта или елементи от него на други лица, както и глоба за нейното нарушение.

Предвидени са нови, по-високи стойностни прагове, по отношение на новите делегирани регламенти на Европейска комисия и повишението на цените на национално и интернационално равнище в следствие от динамичните равнища на инфлацията.

С приемането на измененията ще се реализира сходство на закона с условията на европейското законодателство в региона на публичните поръчки и ще се спомогне за определяне на вярна и непротиворечива процедура.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР