Министерският съвет одобри проект на Закон за изменение и допълнение

...
Министерският съвет одобри проект на Закон за изменение и допълнение
Коментари Харесай

Одобриха промени, свързани с механизъм за търсене на отговорност на главния прокурор

Министерският съвет утвърди план на Закон за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), обвързван с повишение успеваемостта на наказателното произвеждане, отбрана в по-голяма степен правата на потърпевшите от закононарушения и регламентиране на ефикасен механизъм за търсене на наказателна отговорност на основния прокурор и неговите заместници.

Законопроектът е в отговор на над 70 неоправдателни решения на Европейския съд по правата на индивида, съгласуван е и с рекомендациите на Комисията за народна власт посредством право към съдебна експертиза (Венецианската комисия) от 24 октомври 2022 година, с предходни мнения на Венецианската комисия, както и с редица резолюции и решения на Комитета на министрите на Съвета на Европа.

Предвижда се углавен арбитър от Върховен касационен съд, от апелативен или областен съд, с сан на арбитър от Върховен касационен съд, да управлява следствието против основния прокурор или негов заместител. Той ще бъде краткотрайно назначаван за прокурор във ВКП и ще се дефинира на инцидентен принцип от лист, авансово утвърден от...

Прочетете целия материал в cash.bg
Източник: cash.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР