Областният управител на Пловдив отправи слово послучай 148-годишнината от гибелта

...
Областният управител на Пловдив отправи слово послучай 148-годишнината от гибелта
Коментари Харесай

Областния управител на Пловдив: Отечеството може да загине само тогава, когато изчезне от сърцата на синовете си


Областният шеф на Пловдив насочи слово послучай 148-годишнината от гибелта на Христо Ботев. В него той прикани пловдивчани да съхраняват и предават през генерации загатна за подвига на българските герои. Ето цялото му послание: 

Скъпи жители и поданици на Област Пловдив,

Днес, на 2 юни отдаваме респект на Христо Ботев и на починалите за свободата и независимостта на България. Изпитваме горделивост и благодарност към героите, които със своята всеотдайност са извоювали свободата, която имаме през днешния ден.

Христо Ботев, стихотворец и бунтовник, умрял на 2 юни 1876 година, само че неговото дело и думи не престават да живеят в душите ни. За първи път тази дата е маркирана във Враца и Пловдив през 1884 година, като знак на непоколебимия дух и неугасващата религия в свободата.

Казват, че отечеството може да загине единствено тогава, когато изчезне от сърцата на синовете си. Затова имаме отговороността да съхраним и предаваме подвига на нашите предшественици, а историята би трябвало да ни служи за урок за нашите решения и дейности.

В този ден на национално самопризнание и възпоменание, дано се обединим дружно да запазим паметта на нашите герои и предаването на техния дух на бъдещите генерации.

„ Но стига ми тая премия – да каже нявга народът: умря бедняк за истина, за истина и за свобода… “ Христо Ботев

С почитание,

Областния шеф на Пловдив

инж. доктор Илия Зюмбилев
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР