Министерският съвет одобри проект на Закон за изменение и допълнение

...
Министерският съвет одобри проект на Закон за изменение и допълнение
Коментари Харесай

Правителството одобри проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт.

Министерският съвет утвърди план на Закон за изменение и допълнение на Закона за правосъдната власт. Целта е подсилване на ролята на ИВСС за предварителна защита и противопоставяне на корупцията в правосъдната власт. Това оповестиха от държавната пресслужба.

Мярката планува прецизиране на пълномощията и подсилване на институционалния потенциал на Инспектората към Висш съдебен съвет, в това число посредством преразглеждане на етичните насоки за държание на магистратите и обобщаване на положителните и неприятни практики в спазването на етичните правила в съдействие с Висшия правосъден съвет (ВСС) и в сходство с относимите интернационалните и европейски стандарти.

В Националния проект за възобновяване и резистентност категорично е конкретизирано, че плануваните ограничения няма да доведат до разширение на дисциплинарните пълномощия на Инспектората и преди въвеждането им ще бъдат съветвани с Венецианската комисия към Съвета на Европа.

Конкретно предлаганите със законопроекта промени са няколко.

Въвежда се категорично пълномощие в едномесечен период от влизането в действие на закона двете колегии на Висшия правосъден съвет (ВСС) поотделно да одобряват Кодекс за етично държание на българските съдии и Кодекс за етично държание на българските прокурори и следователи. В настоящата редакция на закона сходно пълномощие не е регламентирано, а въвеждането му укрепва независимостта на всяка от колегиите да приема независимо решение по въпроси от своята подготвеност. Доколкото има общи условия, годни и за двата кодекса, със законопроекта се планува пленумът на Висш съдебен съвет по предложение на съответната гилдия да утвърждава Кодекс за етично държание на българските съдии, надлежно Кодекс за етично държание на българските прокурори и следователи. Предвижда се пленумът на Висшия правосъден съвет да приема решения по импортираните оферти от двете колегии в 14-дневен период.

В осъществяване на заложената мярка по НПВУ се допълват пълномощията на Инспектората към Висшия правосъден съвет (ИВСС), а точно: взаимно с комисиите по професионална нравственос към двете колегии на Висш съдебен съвет годишно да обобщава положителните и неприятните практики по спазването на етичните правила, като ИВСС дава информацията на колегиите; въз основа и на този обзор Инспекторатът ще може да прави оферти пред съответната гилдия на Висш съдебен съвет за изменение и допълнение на кодекса за етично държание. Във връзка с пълномощието на Инспектората да проучва и обобщава делата, по които има влезнал в действие правосъден акт, както и завършилите преписки и каузи на прокурорите и следователите, се планува приемането на процедура за постоянно отчитане и издание на резултатите от разбора и обобщението на завършените каузи, както и приемане на пример за докладване на завършилите каузи в законоустановените периоди след координиране с Висш съдебен съвет. Като настрана пълномощие на Инспектората е изведено организирането и провеждането на антикорупционни образования, образования за подсилване на честността и независимостта на съдиите, прокурорите и следователите и спор на ползи. С оглед постигането на изясненост е планувано основаването на обособена наредба, е която категорично се урежда, че плануванаъа обучителна активност на ИВСС ще се организира без значение от образованията, реализирани от Националния институт на правораздаването.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР