Министерският съвет одобри присъединяването на България към инициаторите на проекта

...
Министерският съвет одобри присъединяването на България към инициаторите на проекта
Коментари Харесай

България се присъединява към проекта за създаване на база данни за геноми

Министерският съвет утвърди присъединението на България към основателите на плана „ Съюз за милион европейски геноми “ (MEGA) посредством сключване на взаимна декларация „ Достъп до минимум един милион геноми в Европейския съюз “.

Инициативата цели основаването на интегрирана база данни от най-малко 1 милион геноми за клинични и научни цели. Подобна интегрирана цифрова инфраструктура би дала мощен подтик в областта на геномните научни проучвания и цифровото обществено опазване на здравето. Тя е опция за сериозен прогрес в персонализираната медицина, а след това – стопански напредък и възстановяване на демографското състояние на континента посредством ранна диагностика, по-добро лекуване и предварителна защита на болесттите, за грижи в основни области, в това число редки, инфекциозни и сложни заболявания.

Присъединяването към самодейността се случва чрез сключване на Съвместната декларация за развиване на съществуващи национални (и регионални) начинания за персонализирана медицина, за подсилване на съдействието сред страните членки (и регионите) на Европейския съюз и на Европейското икономическо пространство, за осъществяване на изгодите от трансграничния достъп до и продан на геномни данни, с цел да се реализира напредък на персонализираната медицина. Аналогични планове към този момент са факт в редица страни – Съединени американски щати, Индия, Китай и др.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР