Министерският съвет одобри предложенията на Министерството на правосъдието за изменение

...
Министерският съвет одобри предложенията на Министерството на правосъдието за изменение
Коментари Харесай

Зарков: Одобрено е повторно предложението за механизъм за разследване на главния прокурор

" Министерският съвет утвърди предложенията на Министерството на правораздаването за изменение в Закона за правосъдната и власт и наказателно-процесуалния кодекс , свързани с повишение успеваемостта на наказателното произвеждане и регламентиращи ефикасен механизъм за търсене на наказателна отговорност на основния прокурор и неговите заместници. Законопроектът планува углавен арбитър от Върховен касационен съд, от апелативен или областен съд, само че с сан на висш арбитър, да управлява следствие против основния прокурор или негов заместител, когато има съображение за това. Той ще бъде краткотрайно назначаван за прокурор във Върховната касационна прокуратура и ще се дефинира на инцидентен принцип ". Това сподели след съвещание на Министерски съвет министърът на правораздаването Крум Зарков. 

" Това е законопроектът, с който България най-сетне ще успее да отговори на условията на европейските стандарти и на неоправдателното против България решение на Европейски Съюз по правата на индивида по делото Колеви. Този законопроект ще смъкна от гърба ни над 70 неоправдателни решения против България. Има е символно значение ", съобщи още Зарков.

По думите му без този законопроект правосъдна промяна няма да има.

Той напомни, че този законопроект беше импортиран в предходното Народно заседание и гласуван само на първо четене на 27 януари т.г., само че заради прекратяването на мандата на законодателния орган процедурата не беше доведена до дъно. 

Зарков разяснява и казусът със арестувания в Узбекистан за двойното ликвидиране пред дискотека " Соло "  Илиян Тодоров като уточни, че ще бъдат изпратени всички нужни документи за екстрадацията му. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР