Министерският съвет одобри нови три закона, подготвени от Министерството на

...
Министерският съвет одобри нови три закона, подготвени от Министерството на
Коментари Харесай

Създават разследващ орган за корупцията по висшите етажи на властта

Министерският съвет утвърди нови три закона , готови от Министерството на правораздаването, които са част от уговорките по Плана за възобновяване и резистентност , които би трябвало да бъдат признати до края на тази година, с цел да може България да се възползва от втория транш по този проект. Това сподели на брофинг служебният министър на правораздаването Крум Зарков.

Първият е Закон за изменение и допълнение на Закона за кадастъра на имотния указател, с който се основават електронни партиди на недвижимите парцели и електронни партидни каузи с вписани актове като съществена причина за основаване на заможен указател. Освен че е ангажимен по Плана за възобновяване, този въпрос виси в българското пъблично пространство към този момент от 20 години, означи Зарков.

Вторият е Закон за изменение и допълнение на Закона за медиацията, с който се планува въвеждане на наложителна правосъдна медиация за производствата по избрани цивилен и търговски каузи, подсъдни на районните, окръжните и апелативните съдилища. Става дума главно за разногласия, свързани със фамилните взаимоотношения, собствеността, делби, етажната благосъстоятелност - въпроси, които тровят българските жители и които по-ефиктивно биха били решавани с този прийом. Законопроектът ще се отрази доста благотворно на цялата правосъдна система, разтоварвайки магистрати и съдилища от това натоварване, с цел да може те да се съсредоточат и бързо да вземат решение останалите си каузи, уточни правосъдният министър.

Министерският съвет утвърди законопроекта, направен от Министерството на правораздаването, за противодействието на корупцията измежду лица, заемащи висши обществени длъжности. С този законопроект сътворяваме проверяващ орган, който съсредоточено да се занимава с корупцията по висшите етажи на властта , заяви Зарков.

Той сподели още, че се плануват гаранции, с цел да може този орган да не бъде използван нито като бухалка, нито като чадър.

Очаквайте детайлности!
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР