Министерският съвет одобри докладите за резултатите от междинната оценка за

...
Министерският съвет одобри докладите за резултатите от междинната оценка за
Коментари Харесай

Одобрена е междинната оценка за изпълнението на Регионалните планове за развитие


Министерският съвет утвърди отчетите за резултатите от междинната оценка за осъществяването на Регионалните проекти за развиване 2014 - 2020 година на Северозападен, Северен централен, Североизточен, Югоизточен, Южен централен и Югозападен региони от равнище 2. С тях се цели усъвършенстване на стратегическото обмисляне и програмиране, ръководството и ресурсното обезпечаване на районното развиване, като е регистриран напредъкът в осъществяването на заложените цели и цели. Оценени са успеваемостта на употребяваните финансови принадлежности и запаси, както и приносът на проектите към реализиране задачите на „ Стратегия Европа 2020 “.

Междинната оценка за осъществяване на Регионалните проекти е основана на петстепенна оценъчна канара за установяване на постигането на основните индикатори на макро равнище, измежду които и Брутният вътрешен продукт, и на степента на реализиране на индикаторите по цели на Стратегията Европа 2020 на районно равнище и приноса на регионите за реализиране на националните цели; на заложените междинни стойности на знаците за изпълнение; на световните екологични цели и на опцията за реализиране на целевите стойности в края на интервала.

Оценката съдържа рекомендации за възстановяване успеваемостта на осъществяването на Регионалните проекти до края на сегашния програмен интервал, както и оферти при създаването на проекти за интервала 2021-2027 година. В нея е обърнато внимание на сходството на стратегическите цели и избраните цели с потребностите на шестте региона за обмисляне и на нуждата да бъде открито подобие на стратегическата рамка за тяхното развиване с тематичните области на интервенции по оперативните стратегии за интервала 2014 - 2020 година

Анализът на осъществяването на Регионалните проекти за развиване демонстрира, че политиката за районно развиване се извършва посредством инструментите на политиката за доближаване и съответното национално съфинансиране. Отчетени са промени в демографския профил на регионите и съществуване на устойчива наклонност към понижаване на популацията като се изключи Югозападния регион и нужда от по-конкретно адресиране на бъдещите ограничения към характерните стопански и обществени проблеми на регионите. Предизвикателствата пред развиването на страната са свързани с конкурентоспособността на обособените региони и способността им да предложат привлекателна и устойчива среда за предприятията и локалните поданици.

Докладите преглеждат равнището на вътрешнорегионалните разлики въз основата на съществени стопански и обществени индикатори и разпознават подобаващи ограничения за превъзмогване на отрицателните трендове. Оценени са аргументите за надхвърляне или непостигане на заложените междинни стойности на знаците за осъществяване.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР