Министерският съвет на Албания реши дипломатическите отношения с Ислямска Република

...
Министерският съвет на Албания реши дипломатическите отношения с Ислямска Република
Коментари Харесай

Еди Рама: Албания къса дипломатическите отношения с Иран

Министерският съвет на Албания реши дипломатическите връзки с Ислямска Република Иран да бъдат неотложно прекъснати, заяви АТА.

 

Министър ръководителят на страната Еди Рама направи през днешния ден видеообръщение, обвързвано с решението на албанското държавно управление в отговор на тежката хакерска атака към цифровата инфрастуктура на държавното управление на Република Албания. В обръщението на премиера се споделя, че „ на 15 юли нашата страна страна стана обект на тежка хакерска атака, която имаше за цел да срине цифровата инфраструктура на Републиката, парализиране на обществените услуги, както и кражба на данни и електронни кореспонденции от държавните системи. Атаката не реализира задачата си. За съпоставяне с задачите на агресора, вредите могат да се смятат за дребни. “

 

„ Цели седмици се работеше редом, денонощно, и за възобновяване на работата на всички системи, и за откриване на агресора. В съдействие със специфични партньорски организации за цифров антитерор, които пристигнаха с екипите си в Тирана, сполучливо бе разкрито, без капка подозрение, че офанзивата към Албания на 15 юли не е била дело на обособени човеци или самостоятелни групи, а на държавна експанзия. След задълбочените изследвания разполагаме с неопровержими доказателства, че киберагресията към страната ни е дирижирана и спонсорирана от Ислямска Република Иран, която е наела четири групи за офанзивата към Албания. Измежду тях е и една от групите с най-лоша популярност в интернационалния кибертероризъм, създател или съавтор на по-ранни офанзиви към Израел, Саудитска Арабия, Йордания, ОАЕ, Кувейт и Кипър “, заяви Рама.

 

„ Информирали сме стратегическите си съдружници, партньорските ни страни в НАТО и няколко други другарски страни, с които сме споделили и неоспоримите резултати от следствието, доказващо източника на експанзия “, съобщи Рама.

 

„ Решението /на Министерския съвет в Албания/ е връчено с публична нота на посолството на Ислямска Република Иран, от която се изисква да напусне територията на Република Албания дружно с целия си дипломатически и техническо-административен личен състав, в това число и този по сигурността “, акцентира Рама.

 

АП съобщи, че администрацията на Байдън е съобщила, че поддържа подхванатото деяние на Албания, която е техен съдружник /на САЩ/.

През юли албанското държавно управление заяви, че неговата интернет страница и страниците на публичните институции в страната са били спрени след хакерска атака от неизяснен източник, напомня Българска телеграфна агенция.

 

По информация от началото на месец август на Асошиейтед прес, която се базира на американска компания за киберсигурност, за хакерската атака бе казано, че евентуално е дело на проирански хакери, целящи да попречат на конференция на иранска опозиционна група в Албания.

 

В отчет компанията Mandiant показва „ относителна убеденост “, че нападателите са работили в поддръжка на напъните на Техеран против дисидентите. Това умозаключение е направено въз основата на няколко фактора - избора на време, наличието на обществената медия, на която е поета отговорността за офанзивата, и приликите в кода, употребен със злотворен програмен продукт, прилаган и в предишното по отношение на хора, говорещи на персийски или арабски език.

 

Конференцията на 23-24 юли на иранската организацията " Муджахидин-е Халк " беше анулирана поради предизвестие от локалните управляващи за допустима терористична опасност.

 

Около 3000 дисиденти от организацията, по-известна с абревиатурата МЕК, живеят в лагера „ Ашраф 3 “ в Манез, на 30 км западно от албанската столица Тирана. Те възнамеряваха да проведат в лагера си „ Световна среща на върха на свободен Иран “ с присъединяване на американски сенатори и конгресмени и други някогашни значими персони от западни страни, с цел да „ призоват държавното управление на Байдън да схване решителна политика против режима в Техеран “.

 

„ Муджахидин-е Халк “ стартира активността си като марксистка организация, противопоставяща се на ръководството на шах Мохамад Реза Пахлави. Тя поддържа Ислямската гражданска война през 1979 година, само че скоро по-късно се скарва с аятолах Рухола Хомейни и се афишира против ръководеното от него ръководство на аятоласите, като след това прави поредност покушения и бомбени атентати в Ислямската република.

 

МЕК по-късно бяга в Ирак и поддържа режима на Саддам Хюсейн по време на кървавата му осемгодишна война с Иран през 80-те години на предишния век, което настройва доста иранци против организацията. Въпреки че в този момент като цяло се е открила в Албания, тя твърди, че поддържа мрежа и в самия Иран.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР