Министърът на земеделието на Украйна ще посети България на 21

...
Министърът на земеделието на Украйна ще посети България на 21
Коментари Харесай

Украинският министър на земеделието пристига в България за преговори за вноса на храни

Министърът на земеделието на Украйна ще посети България на 21 април (петък), с цел да разиска вноса на зърно и хранителни артикули в България. Това разгласи пред Българска национална телевизия служебният аграрни министър Явор Гечев. До момента 3 страни от Европейския съюз към този момент оповестиха, че ще спрат вноса от Украйна. България също обмисля сходна мярка и се чака в околните дни да я разгласи.

 " Въпрос на време ": България също обмисля да забрани вноса на зърно и храни от Украйна

Гечев посочи, че на съвещанието на Министерския съвет на следващия ден ще бъде разисквана краткотрайна възбрана на вноса на храни от Украйна. Изключение ще се прави за стоките, преминаващи директно през страната за други страни.

Той изясни, че възбраната ще включва необятен набор от храни като разнообразни типове зърно и зърнени произведения (пшеница, ръж, слънчоглед, елда, ечемик, ръж, овесени ядки, соя, ленено семе), мед, мляко, плодове и зеленчуци (пресни и преработени), месо, рапица, вино и етилов алкохол. Гечев добави, че срокът на възбраната не е конкретизиран, само че тя може да бъде вдигната при понижаване на натиска върху българските фермери.

" Три страни (бел. ред. Полша, Унгария и Словакия) към този момент са с заявления за прекъсване на вноса. Ако ние не го спрем, то всичко, което отива към коридора за Полша и Унгария, на процедура ще се окаже в Румъния и България. Така на процедура ще се изместят коридорите насам. Очаквам Брюксел да разбере, че финансовите обезщетения не са значимите в тази ситуация, а е значима една друга взаимност, която да е идентична за всички фермери ", съобщи земеделският министър.

Днес парламентарната група на Българска социалистическа партия внесе в Народното събрание план на решение за възбрана за 6 месеца на вноса на пшеница, слънчоглед, изсъхнало мляко и пчелни артикули от Украйна. Проруската националистическа партия " Възраждане " също настоя служебното държавно управление неотложно да спре вноса на зърно, слънчоглед и друга земеделска продукция от Украйна.

 Българска социалистическа партия желае Народното събрание да забрани вноса на земеделска продукция от Украйна Българска социалистическа партия желае Народното събрание да забрани вноса на земеделска продукция от Украйна

на трите страни да спрат вноса на зърно от Украйна. Говорител на Европейска комисия акцентира, че комерсиалната политика попада в обсега на изключителната подготвеност на Европейски Съюз и затова едностранните ограничения са неприемливи.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР