Министърът на земеделието и храните Румен Порожанов няма да подаде

...
Министърът на земеделието и храните Румен Порожанов няма да подаде
Коментари Харесай

Порожанов няма да подава оставка заради чумата. Има объркване в тълкуването на термина `втори проби`

Министърът на земеделието и храните Румен Порожанов няма да подаде оставка, съобщи той на брифинг.
 Българска социалистическа партия желаят оставките на двама министри поради негативните проби за чума
Днес БСП разгласи, че желае оставките на Порожанов и на министъра на вътрешните работи Валентин Радев. Причината е, че излязлата до момента част от вторите проби за чума в Странджа са негативни.

В момента протича втори кръг от вземането на проби, стана ясно от конференция, в която участваха Румен Порожанов и изпълнителният шеф на Българска организация по сигурност на храните (БАБХ) доктор Дамян Илиев.

Има двойно пояснение на термина " втори проби ". Още тук желая да кажа, че в случай че през днешния ден съм споделил втори проби, има се поради пробите, които сега взимаме в 20-километровата зона към тези пет обитаеми места, с цел да се удостовери има или няма в допълнение разпространяване на заболяването. Не се приказва за проби, свързани с петте обитаеми места, в които има сходни болести, съобщи Порожанов.

Д-р Илиев уточни, че до понеделник ще бъдат изследвани 8000 проби. Ако измежду тях има позитивни, това значи, че ограниченията, подхванати от организацията против чумата, са били неефективни, сподели още той.

На 21 дни ще продължим да изследваме региона. Ако няма позитивни проби, ще изразим искания да се понижат рестрикциите върху региона. Да разрешат на тези хора да си продават животните и продукцията на територията на целия Европейски Съюз, уточни Дамян Илиев.

Той също беше безапелационен, че няма да подаде оставка, защото това ще значи, че не си е приключил работата. 

Шефът на БАБХ цитира отчет, съгласно който причината за чумата е, че на 2 юни се е състоял фестивал на националната музика в Болярово, на който са участвали и турски жители.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР