Министърът на здравеопазването Йенс Шпан го нарече голям ден за

...
Министърът на здравеопазването Йенс Шпан го нарече голям ден за
Коментари Харесай

Голям ден за Германия – започва имунизационната кампания

Министърът на опазването на здравето Йенс Шпан го назова " огромен ден за Германия “ - формалния старт на имунизационната акция, която ще бъде най-голямата в историята на страната. Ваксината на компанията BioNTech от през днешния ден ще се слага в имунизационните центрове и от мобилни екипи. Последните ще посещават хората в домовете за възрастни и лечебните заведения.

Най-напред ще бъдат имунизирани жителите над 80-годишна възраст, както и болничният личен състав, изложен на максимален риск от болест. Една 101-годишна бабичка от дом за възрастни в Халберщат, провинция Саксония-Анхалт, стана първата имунизирана в Германия – още през вчерашния ден Едит Квойзала получи първата доза от новата ваксина, след което бяха ваксинирани още 40 жители на дома, както и 10 души от личния състав. Според първите сведения, всички са понесли имунизацията добре.

До лятото ще има ваксини за всички искащи

В събота на нарочна конференция здравният министър Йенс Шпан съобщи, че Германия е добре готова за началото на имунизационната акция. Той обаче предизвести, че с това вирусът напълно още не е надвит. " Ще се нуждаем от повече самообладание, с цел да се оправим с пандемията ", акцентира Шпан. По думите му, до края на месец март 2021 година Германия ще разполага с до 12 милиона дози ваксини. И тъй като всеки би трябвало да получи по две дози от нея, това количество ще стигне в началото за 5,5 до 6 милиона души, обясни министърът. Той увери, че до лятото ще може да се имунизира всеки, който пожелае, само че в случай, че и други препарати получат утвърждение. Следващият претендент е имунизацията на Moderna, която може да бъде утвърдена от Европейската организация по медикаментите ЕМА още шести януари.

Ваксинацията си остава единствено предложение, тя е безвъзмездна и доброволна. Въпреки това задачата е да бъдат ваксинирани колкото се може повече хора, „ с цел да не оставим никакъв късмет на вируса - в Германия и в Европа “. Повече имунизирани значи по-малко болести и по-малко смъртни случаи.

Масовото имунизиране още не е почнало

От Сдружението на немските общини обаче предизвестиха да не се прекалява с ентусиазма във връзка с имунизациите – защото броят на случаите продължава да е обезпокоителен, а до всеобщото ваксиниране ще мине още време. „ За тази цел към този момент имунизациите не са задоволително “, уточни кметът на Лайпциг Буркхард Юнг, който сега е ръководител на сдружението.

И по Коледа броят на новозаразяващите се с ковид в Германия остана висок – 25 533 новозаразени и 412 умряли на 24 декември, 14 455 новозаразени и 240 умряли на първия ден от Коледа и 13 755 нови инфекции и 356 смъртни случая през вчерашния ден. Трябва обаче да се има поради, че по празниците биват регистрирани по-малко случаи на заразяване, защото се вършат и по-малко проби.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР