Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров, представители на съсловните и пациентските

...
Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров, представители на съсловните и пациентските
Коментари Харесай

Кацаров: Носете ги тези проклети маски!

Министърът на опазването на здравето Стойчо Кацаров, представители на съсловните и пациентските организации излязоха с общ апел към жителите да се имунизират против COVID-19. 

Тук сме, с цел да изразим общата си угриженост, всички сме изправени пред голяма опасност и е нужно общо деяние, съобщи здравният министър Кацаров, отбелязвайки че четвъртата covid-вълна несъмнено е най-тежката от до момента претърпените от нас. Той предвижда, че идващите две седмици ще бъдат сериозни и прикани хората да си носят маските, да ограничат контактите си и най-важното – да се имунизират.

" Това не е единствено здравна рецесия. Това е национално злополучие. Здравната система не може да се оправи сама без присъединяване на всички нас като жители. Носете ги тези проклети маски, ограничете контактите си в идващите няколко дни! Следващите няколко седмици не излизайте, в случай че не е належащо. Най-важното нещо – ваксинирайте се. Ваксинирането е това, което ще ни извади трайно от това злополучие, което ще ни разреши да възстановим естествения си метод на другарство, на работа, на живот, да върнем децата в учебно заведение. Всички други ограничения са единствено краткотрайни, единствено отсрочват единия локдаун до идващия локдаун. Няма повече време за отсрочване. Няма и защо да се колебаем. Ваксините са ефикасни. В страните, които се имунизираха умират доста малко хора. Ваксините са безвредни. Над 3 милиарда души се имунизираха ", сподели министър Стойчо Кацаров. 

От медицинските сестри са имунизирани близо 45 на 100, само че те са малко и не доближават, сподели Милка Василева, ръководител на Българската асоциация на експертите по здравни грижи. " 35 000 сестри не доближават в системата, тъй като възрастните сътрудници се пенсионираха, а млади няма. Пазете се, с цел да пазите и нас. Здравната система би трябвало да оцелее, тъй като COVID-19 е доста ужасно заболяване, само че има и други болести и по тази причина жителите нямат еднакъв достъп до опазване на здравето сега. Мисията на експертите по здравни грижи е да пазим здравето на хората и да лекуваме. Ваксинирайте се, спазвайте обществена отдалеченост, бъдете виновни към себе си, с цел да оцелеем в същото време разделно ", добави Василева. 

Над 40 на 100 от лекарите по дентална медицина са имунизирани, това е положително, само че не е доста положително, тъй като работим на първа линия, уточни ръководителят на Българския зъболекарски съюз Николай Шарков. По думите му единственото, което може да ни избави е имунизацията, защото лекарите по дентална медицина работят надвесени над " входовете " на инфекцията. 

Проф. Сербезова, ръководител на Българския фармацевтичен съюз съобщи, че над 90% от приетите в болница пациенти не са имунизирани. " Страхът се бори със познание, знанието би трябвало да се даде от лекари, експерти, от институциите по наличен и понятен метод. Агенцията по медикаментите също би трябвало да вземе отношение към тази позакъсняла просветителна акция. Само апелът няма да свърши работа, би трябвало да имаме проект, който да включва всички институции да преборим този боязън. Числата са безапелационни, ясни. Напомням, че сега се печели от доста огромна дезинформация, би трябвало да изтръгнем хората от този кръг на дезинформация ", добави Сербезова. 

Лекарите сме упреквани, че подаваме разнопосочна информация към обществото, само че 90 на 100 от нас показват научно доказана информация, съобщи ръководителят на Българския лекарски съюз Иван Маджаров. По думите му някои от лекарите, които имаха друго мнение, към този момент са станали политици. " Никой не желае да поврежда своите пациенти. Към момента времето сподели, че тайните теории би трябвало да бъдат оставени встрани и да се съсредоточим към проблемите, които са към нас. Науката пред конспирацията и науката пред това да смяташ, че си актуалния Галилей и да носиш единствено страдалчество ", сподели още Маджаров. 

България се провали с имунизациите, сподели ръководителят на Национална пациентска организация Станимир Хасърджиев. " В тази тежка вълна трябват доста смели дейности, даже да бъдем ексцентрични в това, което вършим. Липсват ни посланици за най-разумното решение. Дано колебаещите се да не схванат по сложния метод, че няма конспирации ", добави още Хасърджиев. 

Пламен Таушанов, ръководител на БАЗП даде образец по какъв начин хората не са желали да имунизират децата си от морбили и са се разболели 24 000. Той прикани за акция, която да изследва какви са настройките и съобщи, че е нужно да се разграничава истината от лъжата.

Председателят на съдружие за развиване на българското опазване на здравето доктор Боряна Ботева прикани експерти да показват безпристрастна и научно потвърдена информация, а не такава, която наклонява везните за или срещу. " Ако хората имат точната информация, ще се имунизират. Тук би трябвало да се работи много и това е моята рекомендация към министерство на опазването на здравето ", сподели доктор Ботева.

Ако всички ние не се вземем в ръце, би трябвало да съблюдаваме няколко елементарни правила, можем да излезем от тази рецесия, посочи здравният министър. В края на конференцията министър Стойчо Кацаров и присъстващите представители на съсловни и пациентски организации станаха прави и се хванаха за ръце като знак на заедност против бедствието – Коронавирус. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР