Министърът на здравеопазването няма правомощия да иска оставката на управителя

...
Министърът на здравеопазването няма правомощия да иска оставката на управителя
Коментари Харесай

Здравният министър няма правомощия да иска оставката на шефа, твърди здравната каса

Министърът на опазването на здравето няма пълномощия да желае оставката на шефа на здравната каса, съобщи в известие до медиите пресцентърът на Националната здравноосигурителна каса в отговор на днешната поискана оставка.

В коридорите на Народното събрание тази заран министър Кирил Ананиев разгласи, че желае оставката на шефа на НЗОК Камен Плочев тъй като работил зад тила на държавното управление като с писмо, адресирано непосредствено до депутатите, изискал актуализация на бюджета поради над 271 млн. лева отговорности към задгранични здравни каси.

Сега от здравния фонд пазят ръководителя си като прецизират, че Плочев е определен с единогласие от народните представители (с 205 гласа " за " и 1 въздържал се) и прекратяването на мандата му е допустимо още веднъж с решение на Народното събрание при негово престъпно провинение; акт, показващ спор на ползи, редовно нарушение на отговорностите и несъблюдение на решения на Надзорния съвет и други случаи, към които не могат да се отнесат обвиняванията на министъра.

" Неслучайно законодателят е регламентирал избора на шеф на НЗОК да се прави от Народното събрание. Целта е да се отстрани опцията да се оказва въздействие от страна на изпълнителната власт. ", написа в позицията на здравната каса.

От НЗОК прецизират също и че сходни писма, поради което е упрекнат Плочев - с предизвестие за насъбрания дълг към задгранични здравни фондове се изпращат регулярно и до Министерството на здравеопазването и до Народното събрание от 2015 година насам. Последното такова писмо до министъра е с дата от 2 феврурари тази година. В него се показва същото, което и в другото - че отговорностите на България, които НЗОК администира към здравноосигурителните институции на другите държави-членки на Европейски Съюз, възлизат общо на 271 358 066,67 лева и от тях неприключените отговорности, за които до края на 2018 година изтичат 18-месечните периоди за възнаграждение, ще бъдат в размер на 207 430 621,17 лева

За разлика от писмото до депутатите, където се приказва за нужда от актуализация на бюджета, в писмото до здравното ведомство се насочва молба да бъдат преведени дължими средства от Министерство на здравеопазването към НЗОК в размер на малко над 18 млн. лева " Това е сума, която НЗОК дъли на другите държави-членки за лекуването на български пациенти, за които Министерството на здравеопазването е издало формуляри S2 за осъществяване на позволено планово лекуване в Европейски Съюз ", написа там.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР