Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов заяви днес в Бургас за

...
Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов заяви днес в Бургас за
Коментари Харесай

Костадин Ангелов: Най-тежък остава проблемът с персонала в болниците

Министърът на опазването на здравето Костадин Ангелов съобщи през днешния ден в Бургас за сериозен проблем с личния състав на лечебните заведения, оповестиха от пресцентъра на здравното ведомство.

„ Разговарях и с шефове на лечебни заведения в региона по отношение на организацията на работа в изискванията на Covid-19 и реакцията при нараснал напън на здравната система. Най-тежък остава казусът с личния състав и с наличните хора, които да се грижат за положението на пациентите с коронавирусна зараза. Той е водещ освен за региона, само че и за системата като цяло. Ще насочим напъните си в тази посока, с цел да решим казуса с хората. Трябва да пречупим наклонността младите лекари да напущат България, а медицинските сестри да не желаят да работят в българските лечебни заведения “, сподели министър Ангелов пред публицисти по време на визитата си в Бургас.

Той разяснява още, че идната година Министерство на здравеопазването ще упорства НЗОК да подписва контракти и с практиките на медицински сестри и акушерки, като по този метод те ще получават спомагателен финансов запас.

На журналистически въпрос по отношение на обстановката в град Дулово министърът сподели писмо от шефа на лечебното заведение до шефа на РЗИ-Силистра, в което се споделя: „ Уведомявам Ви че, медицинските сестри и санитари, работещи във Вътрешно поделение на „ МБАЛ-Дулово “ – ЕООД не желаят да обслужват пациенти с Covid-19. Същите желаят да работят във Вътрешно поделение, без да обслужват пациенти с Covid-19 “. За да е наясно Министерството на здравеопазването със обстановката в болница та, на място в града е основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев. „ Аз съм доктор. Винаги сме работили един до друг с медицинските сестри. Полагали сме клетва. Никога не съм си представял, че мога да предпочитам и да сортирам моите пациенти. Искам да кажа на сътрудниците, че те работят в Дулово, те са хора от този град, този град разчита на тях. Ако на следващия ден откажат да лекуват пациенти с инфаркт, тъй като са сложни за обслужване? Ако откажат да лекуват, да вземем за пример, родилки, тъй като е доста с напрежение? Тогава къде е медицината, къде е милосърдието? Не считам, че ние като лекари имаме право да избираме. Всички хора разчитат на нас и, застанали до нас, всички са равни “, съобщи министърът.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР