Министърът на вътрешните работи ще изготви доклад за смяна на

...
Министърът на вътрешните работи ще изготви доклад за смяна на
Коментари Харесай

МВР шефът готви доклад за смяна на главния секретар на МВР Петър Тодоров - няма му доверие

Министърът на вътрешните работи ще изготви отчет за промяна на основния секретар на Министерство на вътрешните работи Петър Тодоров. Причината е, че Калин Стоянов му няма доверие, разгласи министър председателят Николай Денков. Той уточни, че към този момент няма предложение за правоприемник на Петър Тодоров.

 

Мотивите на премиера за желаната оставка е липса синхрон и съгласуваност сред вътрешния министър и основния секретар на Министерство на вътрешните работи.

 

" Има няколко групи обстоятелства, които сочат, че има проблем с организацията във ведомството. Те са свързани с активността на основния секретар. На практика министърът не работи с него, тъй като му няма доверие и счита, че има проблеми, които са зародили преди в служба да встъпи този екип на Министерство на вътрешните работи ", разгласи през днешния ден министър-председателят.

 

Денков разясни, че на всички срещи досега при неявяване на министъра е бил викан заместник-главният секретар, а не Петър Тодоров каквато е практиката.

" По всички тези аргументи помолих вътрешния министър да не търпи повече тази обстановка и да изготви отчет с искане за промяна на Петър Тодоров и въпросният отчет да бъде импортиран в Министерски съвет, гласуван в сряда и изпратен към президентството. " - сподели още Николай Денков.

 

Запитан кой ще заеме мястото на основен комисар Петър Тодоров, министър председателят отговори, че първо би трябвало да бъде освободен Тодоров.

 

По думите му отчетът се чака да бъде утвърден от Министерския съвет още на съвещанието през идната седмица. Финалното решение обаче е на президента.

 

" Това, което желаеме, е да се върне координацията и синхрона сред министъра и основния секретар, който ще застъпи. Но първи би трябвало да имаме акт, който зависи от президентството. Когато бъде освободен този основен секретар, тогава ще обявим със съответни претекстове и кой би могъл да бъде индивидът “, изясни министър председателят.

 


Премиерът и министърът на вътрешните работи не показаха съответните учредения за самодейността за освобождение на Петър Тодоров: " Имаме учредения, които ще изложим документално като претекстове и причини. Не приказваме за нищо политическо. Няма да позволи който и да било да ми се меси в кадровата политика в Министерство на вътрешните работи ", сподели министърът.

Петър Тодоров беше назначен за основен секретар през август 2021 година, когато министър на вътрешните работи беше Бойко Рашков, в служебно държавно управление на Румен Радев. През ноември предходната година Петър Тодоров и негов заместител подадоха оставки след няколко произшествия, при които служители на реда пострадаха при опит да бъдат арестувани мигранти. Президентът обаче не одобри оставките.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР