Министърът на вътрешните работи на Обединеното кралство Прити Пател одобри

...
Министърът на вътрешните работи на Обединеното кралство Прити Пател одобри
Коментари Харесай

Великобритания реши да екстрадира Джулиан Асанж в САЩ -

Министърът на вътрешните работи на Обединеното кралство Прити Пател утвърди изгонването на създателя на Wikileaks в Съединени американски щати. Асандж може да апелира решението в 14-дневен период, заяви Министерството на вътрешните работи, представено от Би Би Си.

То е било взето, откакто съдът е открил, че екстрадицията няма да бъде " несъвместима с неговите човешки права " и че до момента в който е в Съединени американски щати, " той ще бъде третиран по подобаващ метод ".

Асанж е търсен от американските управляващи по отношение на документи, изтекли през 2010 и 2011 година Документите на Wikileaks, чието обществено обявяване съгласно Съединени американски щати нарушава закона и заплашва живота на хората, са свързани с войните в Ирак и Афганистан.

Австралиецът Асанж е арестуван в пандиза " Белмарш " в Лондон, откакто води дълга борба, с цел да избегне изгонването си.

В отговор на заповедта на министъра на вътрешните работи Wikileaks удостовери, че ще апелира решението ѝ.

Съпругата на господин Асанж, Стела, съобщи, че брачният партньор ѝ не е направил " нищо неприятно " и " не е направил никакво закононарушение ", а е " публицист и издател и е осъден за това, че си е правил работата ".

" Уикилийкс " разгласява класифицирани материали, предоставени от анонимни източници. Юридическият екип на Асанж твърди, че оповестените от Wikileaks класифицирани документи, свързани с войните в Ирак и Афганистан, разкриват непозволени дейности на Съединени американски щати и са в публичен интерес. Те свидетелстват по какъв начин американските военни са умъртвили стотици цивилни при нерегистрирани произшествия по време на войната в Афганистан, до момента в който изтеклите досиета от войната в Ирак демонстрират, че 66 000 цивилни са били убити, а пандизчии - измъчвани от иракските сили.

Асанж е в пандиза, откогато през 2019 година беше изведен от еквадорското посолство в Лондон и задържан от английската полиция, откакто Еквадор лиши статута му на леговище. През май същата година, до момента в който излежаваше присъдата във Англия за нарушение на изискванията за освобождение под гаранция, Министерството на правораздаването на Съединени американски щати повдигна 17 обвинявания против Асанж за нарушение на Закона за шпионажа - с изказванието, че материали, получени от Wikileaks, заплашват живота на хората.

Този март Върховният съд постанови, че казусът на Асандж не повдига правни въпроси по отношение на уверенията, които Съединени американски щати са дали на Обединеното кралство за това по какъв начин евентуално ще бъде третиран той. " Амнести интернешънъл " обаче предизвести, че разрешаването на екстрадицията " ще го изложи на огромен риск и ще изпрати смразяващо обръщение към публицистите ".

" Дипломатическите уверения на Съединени американски щати, че Асандж няма да бъде държан в изолатор, не могат да се одобряват за чиста монета поради предходните случаи ", съобщи генералният секретар Агнес Каламард.

Бившият държавен министър Дейвид Дейвис не има вяра Асанж да получи обективен развой в Съединени американски щати. " Договорът за екстрадиция би трябвало да бъде модифициран, с цел да даде на английските и американските жители идентични права, за разлика от в този момент ", сподели той.

Говорител на Министерството на вътрешните работи съобщи, че според Закона за екстрадицията от 2003 година държавният секретар " би трябвало да подпише " заповед за екстрадиция, в случай че " няма учредения, които да не разрешават издаването на заповед ".

" Съдилищата на Обединеното кралство не са открили, че изгонването на господин Асанж би било репресивно, незаслужено или би представлявало корист с процеса ", добави Министерството на вътрешните работи.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР