Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов участва в тристранна среща

...
Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов участва в тристранна среща
Коментари Харесай

Стоянов пред австрийския му колега: Настояваме за пълноправно членство в Шенген

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов взе участие в тристранна среща с вътрешните министри на Австрия и Румъния Герхард Карнер и Каталин Предою, на която ги срещна с позицията на България за пълноправно участие в Шенген.

" България и Румъния са изпълнили всички критерии за пълноправно участие в Шенген и резултатите от последната задача в България, извършена от специалисти на страните членки, измежду които и Австрия и Нидерландия, още веднъж потвърждава това ", акцентира по време на срещата министър Стоянов.

Разговорите сред трите страни са интензивни, отбелязва се напредък и полемиките ще продължат.

Тристранната намира се състоя в границите на министерската конференция на страните от Залцбургския конгрес, която се организира в Бърдо при Кран, Словения. В нея вземат участие министрите на Австрия, България, Хърватия, Чехия, Унгария, Полша, Румъния, Словакия и Словения. 

По време на форума вътрешните министри разискаха тематиките за настоящото положение на Шенгенското пространство и битката с каналджийството.

България акцентира значимостта на правото на свободно придвижване и уточни, че към този момент способства за гарантиране на сигурността на Шенгенското пространство, като ползва комплекс от обезщетителни ограничения и всички налични принадлежности за постоянен граничен надзор и полицейско съдействие. Министър Калин Стоянов изрази убеденост, че присъединението на България и Румъния към Шенген ще способства за консолидирането на пространството без вътрешни граници и по-доброто му действие.

В последващата полемика останалите страни членки показаха цялостна поддръжка за незабавното приемане на решение за пълноправно участие в Шенген за България и Румъния.

По отношение на битката с каналджийството България показа поредните старания, които поставя за противопоставяне на незаконната миграция и незаконните групи от каналджии. Акцент беше подложен върху подхванатите законодателни промени, предвиждащи по-високи наказания за каналджийство, основаната оперативна целева група, взаимно с Европол и дейното интернационално съдействие на двустранна основа и в границите на платформата на EMPACT. България изрази поддръжка за неотдавна показаните законодателни предложения  на Европейска комисия за укрепване  ролята на Европол и хармонизиране на наказателните наказания за каналджийство.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР