Министърът на външните работи Светлан Стоев прие посланика на Великобритания

...
Министърът на външните работи Светлан Стоев прие посланика на Великобритания
Коментари Харесай

Светлан Стоев прие посланика на Великобритания Роб Диксън

Министърът на външните работи Светлан Стоев одобри посланика на Англия Роб Диксън. В хода на диалога бяха маркирани интензивният политически разговор сред двете страни, както и положителното съдействие в региона на външната политика, сигурността и защитата, миграцията, битката против тероризма, кибер- и хибридните закани.
 
„ Англия е значим съдружник на България в НАТО. Ценим високо това партньорство, изключително в подтекста на сигурността в Черноморския район “, акцентира министър Стоев.
 
Сред акцентите на срещата бяха връзките след Брекзит, както в двустранен проект, по този начин и на равнище Европейски Съюз – Англия, в това число използването на Протокола за Северна Ирландия и лицензиите за риболова.

Българската страна акцентира нуждата от споразумяване на голям брой двустранни въпроси след излизането на Англия от Европейски Съюз, в това число в обществената сфера. Британската страна изрази готовността си за предприемане на скорошни стъпки в това отношение. 
 
Във Англия непрекъснато обитават над 300 000 български жители, а по данни на английското посолство в София, английските жители с непрекъснато престояване у нас са 12 000.
 
Важна тематика в диалога бяха и бъдещите връзки в региона на образованието. Университетите във Англия са измежду най-предпочитаните от българските студенти, като сега там се образоват към 6 500 наши сънародници. По данни на английската страна български висши образователни заведения са избрали над 3 500 английски младежи за своето обучение, основно в региона на медицината.Посланик Диксън изрази вяра, че ползата на българските студенти към висшето обучение във Англия ще се резервира. Той показа, че се работи върху взаимни планове сред български и английски университети.
 
На срещата бяха разисквани и опциите за задълбочаване на съдействието в региона на туризма макар компликациите в бранша, провокирани от пандемията от COVID-19.
„ Туризмът е най-прекият път за активизиране на контактите сред хората, а оттова - и на съдействието в голям брой сфери “, акцентира министър Стоев, като добави, че страната ни предлага отлични условия за идния ски сезон.
 
В диалога бяха разисквани и тематики от интернационалния дневен ред, измежду които предпочитани въпроси от идната Конференция на страните по Рамковата спогодба на Организация на обединените нации по изменението на климата COP-26 в Глазгоу, Англия.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР