Министърът на външните работи на Сърбия Никола Селакович заяви днес,

...
Министърът на външните работи на Сърбия Никола Селакович заяви днес,
Коментари Харесай

Близък съюзник на Русия няма да признае референдумите

Министърът на външните работи на Сърбия Никола Селакович съобщи през днешния ден, че Белград не може да одобри резултатите от така наречен референдуми в украинските области, следени от Русия, тъй като, както уточни, това би било „ изцяло срещу нашите държавни и национални ползи “, съобщи Българска телеграфна агенция, която се базира на сръбската ТАНЮГ.

В четири следени от Русия области в Украйна - Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон - са проведени този уикенд " референдуми " за това дали да се причислят към Русия.

На конференция през днешния ден, отговаряйки на въпрос дали Сърбия ще одобри резултатите от референдумите в украинските райони, Селакович сподели, че в сходство с Устава на Организация на обединените нации и общоприетите правила и правила на интернационалното обществено право Сърбия не може да одобри тези резултати.

„ От една страна нашата кардинална обвързаност към правилата и разпоредбите на интернационалното обществено право, Устава на Организация на обединените нации, а от друга, това би било в цялостно несъгласие с нашите държавни и национални ползи, в цялостно несъгласие с нашата политика на опазване на териториалната целокупност и суверенитет и ангажираност с правилото на ненарушимостта на границите ", сподели Селакович.

Някогашната сръбска област Косово разгласи самостоятелност от Белград през 2008 година, а Съдът на Организация на обединените нации удостовери независимостта на Косово през 2010 година. Освен Сърбия независимостта на Косово не е приета от редица страни, измежду които Русия, Индия, Китай и пет страни членки на Европейски Съюз.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР