Министърът на външните работи на Сърбия Никола Селакович каза по

...
Министърът на външните работи на Сърбия Никола Селакович каза по
Коментари Харесай

Скандал между Белград и Загреб заради отказано посещение на сръбския президент в Хърватия

Министърът на външните работи на Сърбия Никола Селакович сподели във връзка решение на хърватските управляващи да забранят посещаване на президента Александър Вучич в Хърватия, че министерството на външните работи в Белград е изпратило нота до хърватското посолство в Белград, която шарже д'аферът е отказал да одобри, заяви сръбската национална телевизия РТС, представена от Българска телеграфна агенция.

Министърът оцени, че това е плашещо решение на хърватското държавно управление и че държавното управление на Сърбия ще предприеме контрамерки. Селакович сподели, че това, което се показва в нотата на министерството на външните работи на Хърватия, с която на президента на Сърбия се не разрешава частно посещаване в Ясеновац, е освен " скандално, само че и плашещо, нечувано и необикновено, че се случва след Втората международна война ".

Сръбският президент Александър Вучич възнамеряваше да направи частно посещаване в Ясеновац и да уважи паметта на сърби, починали в лагера по време на Втората международна война. На процедура всички родственици на президента по бащина линия са починали вследствие на етнически чистки от страна на хърватските националисти по време на войната, включително в лагера Ясеновац.

Системата от лагери на гибелта Ясеновац е основана през август 1941 година. Лагерът се е намирал на 60 км от Загреб, на територията на Независимата хърватска страна. Ясеновац е бил именуван " Балканският Освиенцим ". Там са починали към 700 хиляди души - евреи, сърби, роми.

Министър Селакович прочете нотата, която министерството на външните работи на Сърбия се опита да съобщи на посолството на Хърватия в Белград. В нея се споделя, че " министерството на външните работи на Република Сърбия е шокирано от противозаконното, антиевропейско и антицивилизационно решение на министерството на външните и европейските работи на Република Хърватия ", което въз основа на случайно изразената воля на хърватските управляващи и в жестоко нарушение на правилото на независимост на придвижване, не разрешава идването на президента на Сърбия в Ясеновац, мястото, където са убити стотици почтени хора, жертви от сръбска, еврейска, ромска и други националности ". Селакович съобщи, че желанието на президента Вучич е било единствено да постави цветя и да възпламени свещ. Министерството на външните работи на Сърбия осведоми, че президентът Вучич има интерес да направи публично посещаване в Ясеновац когато и да е до 17 септември 2022 година

Преди това министър Селакович сподели, че посолството на Република Сърбия в Хърватия е получило нота от министерството на външните работи на Хърватия преди два дни.

" При планирането на всички визити на задгранични публични лица, времето, естеството и програмата на визитите би трябвало да бъдат предмет на публична връзка и координиране сред двете страни. Като се има поради, че хърватската страна не е осведомена за желанията за възможни визити в Република Хърватия, това е недопустимо “, прочете Селакович част от нотата на хърватското министерство. Министерството на външните работи на Хърватия показва, че визитата на върховен представител на непозната страна в мемориалната зона на Ясеновац не може да бъде от частен темперамент.

Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич оцени, че решението на хърватското държавно управление да забрани на сръбския президент Александър Вучич частно посещаване в Ясеновац е първокачествен скандал. Бърнабич сподели, че да се забрани на Вучич да посети Ясеновац е същото като " да се забрани на президента на Израел да посети Аушвиц ".

Същевременно министърът на вътрешните работи на Сърбия Александър Вулин съобщи, че ще бъде въведен специфичен режим за хърватските дипломати поради възбраната, наложена на президента Александър Вучич да посети концлагера Ясеновац в Хърватия. На президента Александър Вучич бе неразрешено да посети Ясеновац, на внука на жертва от Ясеновац не е позволено да се поклони пред паметта на стотици хиляди убити сърби, евреи и роми. От през днешния ден всички чиновници на хърватското държавно управление, всички, които имат служебни или дипломатически паспорти, ще би трябвало особено да афишират и обосновават своя аудиенция или прекосяване през Сърбия и ще попадат под специфичен режим на надзор, съобщи Вулин.

Усташите, през днешния ден членове на Европейския съюз, не обичат да им напомнят какъв брой деца са изклали, сподели Вулин, представен от вестник " Вечерне новости ".

Намерението на сръбския президент Александър Вучич да дойде на оповестено частно посещаване в Ясеновац е акт на нарушение на протоколите, защото президентът е предпазено лице, а визитите на президенти изискват публична подготовка, съобщи от своя страна министърът на външните работи на Хърватия Гордан Гърлич-Радман, заяви ХИНА.

Протоколът е нарушен, сподели Гърлич-Радман, като посочи, че визитите на президенти и длъжностни лица би трябвало да бъдат оповестени на страната хазаин и изискват обмисляне в продължение на седмици и месеци.

След демарша на Хърватия сръбските управляващи се пробваха да връчат своята протестна нота на шарже д'афера в посолството на Хърватия в Белград, само че тя отхвърли да я получи, сподели хърватският министър.

Гърлич-Радман сподели, че Хърватия е положила доста старания за възстановяване на разговора с Белград, само че няма откровен отговор от другата страна.

Отказът на Хърватия да разреши на Вучич да направи частно и неподготвено посещаване по подобен метод в Ясеновац провокира неодобрение измежду сръбските публични лица, които са близки сътрудници на Вучич, показва Хина.

Според хърватския външен министър въпросът за вероятното посещаване на Вучич в Ясеновац е станал настоящ в Белград по отношение на продължаващите договаряния за сформиране на новото сръбско държавно управление.

Вестник " Ютарни лист " заяви, че Вучич се е свързал с водача на хърватските сърби Милорад Пуповац, с цел да му каже, че ще дойде в Ясеновац от Босна и Херцеговина, където възнамерява да посети сръбската съставка.

Според основания в Загреб ежедневник Пуповац е предал тази информация на министър-председателя Андрей Пленкович и държавното управление е намерило проекта на Вучич за отбягване на съответните протоколи за абсурден.

Гърлич-Радман през днешния ден отхвърли да удостовери или отхвърли изказванията за опита на Вучич да замеси водача на Независимата демократична сръбска партия Пуповац в тази спекулация, отбелязва ХИНА.

Отношенията сред Сърбия и Хърватия остават напрегнати след разпадането на някогашна Югославия и войната в Хърватия през 1991-95 година, която избухна, когато сръбското малцинство, подкрепяно от Сърбия, се разпалва против независимостта на Хърватия. По време на войната бяха убити над 10 000 души, напомня Асошиейтед прес.

Въпреки че двете страни дадоха обещание да работят за разрешаване на оставащите проблеми от спора, като да вземем за пример намирането на към момента изчезналите хора, от време на време дипломатически разногласия помрачават следвоенните старания. Популистките сръбски управляващи упорстват, че хърватското държавно управление не е направило задоволително, с цел да признае предишното си от Втората международна война, до момента в който Загреб упреква Сърбия, че употребява въпроса за вътрешна политика и отхвърля да се оправи със личната си роля във войната през 90-те години на предишния век, отбелязва организацията.

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР