Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров пристигна в

...
Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров пристигна в
Коментари Харесай

Лавров кацна в Африка за среща на БРИКС, след като Путин се уплаши от заповедта на МНС

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров дойде в Йоханесбург, ЮАР, за присъединяване в срещата на БРИКС. На нея първо беше поканен съветския президент Владимир Путин, който очевидно се уплаши от издадената интернационална заповед за арест от Международния углавен съд (МНС). На 19-и юли стана ясно, че в Йоханесбург вместо Путин ще кацне Лавров. На 30 юли съветският президент опита да аргументира своето решение да остане в Москва: " Аз не мисля, че моето наличие на срещата на БРИКС е по-важно от наличието ми в Русия сега ".

До юли месец представителите на Кремъл избягваха тематиката с пътуванията на съветския водач освен поради заповедта за арест на МНС, само че и поради изолацията, в която влезе Кремъл, откакто стартира войната против Украйна. Допълнително през юни ръководителят на ЧВК " Вагнер " провежда бунт, който, въпреки и да завърши за 36 часа, даде мотив да се разсъждава за вътрешнополитическата непоклатимост в Русия. Срещата на БРИКС и съответно идването на Сергей Лавров в ЮАР съответстват с първата обществена изява на Евгений Пригожин, откакто отдръпна групировката си в Беларус. Пригожин популяризира видео, евентуално записано в този момент или в последните дни в Африка, в което е с заричане, че ще направи Африка " по-свободна ". Той даде и поръчка, че ЧВК " Вагнер " не се е отдръпнал от Черния континент.

Руският президент Владимир Путин ще взе участие в срещата посредством видеоконферентна връзка. Освен всичко друго, съветският водач ще осведоми участниците в него за целите на съветското председателство в асоциацията през 2024 г.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР