Министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи

...
Министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи
Коментари Харесай

Османи: Договорът за добросъседство с България не може да бъде пречка към членството на РСМ в ЕС

Министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи разгласява през днешния ден видео, в което дава малко пояснение на същността на преговорната рамка за участие на страната в Европейски Съюз, като посочи, че Договорът за другарство, добросъседство и съдействие с България не може да бъде спънка по пътя към участието на страната в евросъюза.

 

Във видеото в профила му във Facebook Османи коментира, че преговорната рамка е разграничена на две елементи. Едната част е обща и за нея не се изготвя отчет от Европейската комисия, нито е належащо гласоподаване на страните членки. Другата е специфичната част на преговорната рамка с 35-те преговорни глави, по които би трябвало да бъдат изпълнени избрани критерии и Европейската комисия приготвя отчет, а страните членки гласоподават. 

 

Критериите се съдържат в трите пътни карти, които ще изготвим след скрининга и ще ги одобри Европейския съюз. Това са: пътна карта за върховенството на закона, пътна карта за обществената администрация и пътна карта за демократичните институции. В една от тези пътни карти, пътната карта за върховенството на закона, има проект за деяние за малцинствата, изяснява Османи.

 

По думите му единствено този въпрос може да се каже, че е част от връзките с България и е “критерий, за който ще има писмен отчет и гласоподаване, и вероятно може да бъде някаква спънка ”.

 

Османи отбелязва, че в нито един от тези критерии и пътни карти в специфичната част на преговорната рамка няма отпратка или връзка с Договора за другарство, добросъседство и съдействие сред България и Република Северна Македония, нито отпратка към въпроса за работата на Историческата комисия или член 12, с който се основава Междуправителствената комисия.


Османи прецизира, че този контракт е в общата част на преговорната рамка, за която Европейската комисия не изготвя отчет, а страните членки не гласоподават.

 

Което не значи, че няма да изпълняваме Споразумението и прегледите по чл.12, тъй като те са подписани, поети са задължения, само че по никакъв метод няма да има писмен отчет по тях, нито ще има гласоподаване, нито може бъде основа за нова спънка по пътя ни към Европейски Съюз, споделя във видеото Османи.

 

Източник Българска телеграфна агенция

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР