Министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи

...
Министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи
Коментари Харесай

Османи: Видях кой финансира клуба в Благоевград, няма да отида

Министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи съобщи, че няма да отиде на откриването на „ Македонски културен клуб „ Никола Вапцаров ” в Благоевград по същите аргументи, заради които не е отишъл и на откриването на българския културен клуб „ Цар Борис Трети ” в Охрид, а те са, че „ това не е в границите на развой, който протича в духа на другарството, на съдействието, на промотиране на стойностите на общностите в двете страни ”.

„ Казах, че откриването на клуба в Охрид не е в полза на българската общественост тук, както и организирането на клуб „ Никола Вапцаров ” не може да бъде в полза на общността там ”, сподели Османи, съгласно който този развой би трябвало да се върне в коловоза на добросъседството вместо да се развива в духа на взаимна конкуренция.

„ Когато разбрах кой финансира клуба в Благоевград, ми бяха ясни и всички аспекти на откриването му. Това е фондация от Канада, която има личен уебсайт и в случай че погледнете позициите им, ще видите, че те не са в посока на стратегическите ползи на страната, не чакам да бъде и във функционалност на ползите на връзките сред жителите. Не споделям, че нямат право да отварят клубове, само че не ми харесва тази наклонност за корист с общности от политически настоящи лица. Това не е пътят, по който желаеме да вървим. Нека не разрешаваме на някой да открадне нашия дневен ред, поради политически или партийни или някакви други ползи ”, сподели Османи на седмичната си конференция.

Вчера изданието „ 360 градуса ” заяви, че зад откриването на клуб „ Никола Вапцаров ” в Благоевград стои Международното Македонско придвижване за отбрана на човешките права, от чийто уебсайт „ най-малко съгласно множеството от оповестените текстове, вести и отзиви, може да се заключи, че става дума за организация с подчертана антиамериканска, антиевропейска и антинатовска устременост ”. На 2 октомври там сдружението осведоми, че е „ горделив финансист на откриването на Македонския клуб „ Никола Вапцаров “, планувано за 30 октомври ”.

На конференцията си през днешния ден Османи съобщи, че би отишъл на откриването на културен клуб в Благоевград, който е отворен по съответния институционален ред посредством министерството на културата, тъй като е уверен, че това е верният път.

Османи акцентира, че започването на градежа на източната част от дълго чаканата ж.п. линия, която свързва двете страни и е част от Коридор 8, което е планувано за утрешния ден в наличието на двамата министър председатели на България и на Република Северна Македония Гълъб Донев и Димитър Ковачевски, е „ доста по-голям от откриването на клуб „ Никола Вапцаров “ в Благоевград или българските клубове в Северна Македония ”.

„ Железницата към България ще способства доста повече за македонците в България и българите в Северна Македония, в сравнение с това съревнование на клубове, което не регистрира чувствителността на момента и няма положителни планове. Отстоявам това, без значение какво ще бъде публичното мнение ”, добави Османи.

По думите му акцентът в връзките сред двете страни се измества, тъй като не се загатва, че за пръв път комерсиалният продан сред България и Република Северна Македония е надминал един милиард евро, „ което значи, че има добра бизнес и комерсиална динамичност и този метод на говорене би трябвало да господства в нашите връзки, а не някой от Канада да дефинира дневния ред в двустранните ни връзки ”.
Източник: newsbg.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР