Министърът на външните работи на Република Китай (Тайван) Джоузеф Ву

...
Министърът на външните работи на Република Китай (Тайван) Джоузеф Ву
Коментари Харесай

Министърът на външните работи на Тайван: Демокрация, победила Covid-19, има право да участва в ООН

Министърът на външните работи на Република Китай (Тайван) Джоузеф Ву изрази огорчението си от несправедливото отношение към островната страна, подбудено от натиска на комунистически Китай и властническите му възгледи. Той направи своите забележки по отношение на идната 75 среща на Общото заседание на Организация на обединените нации, която ще се организира на 15 септември.

" През 2020 година светът бе ударен от невиждана здравна рецесия, като последствия от Covid-19 се усещат във всеки аспект от живота на хората. Тази година се отбелязва 75-ата годишнина от подписването Хартата на Обединените народи и в този момент, повече от всеки път, световната общественост би трябвало да постави взаимни старания, с цел да построи по-добро и стабилно бъдеще, за каквото се борят Организация на обединените нации и нейните държави-членки. Тайван е подготвен и желае да бъде част от това и да даде своя принос.

С по-малко от 500 инфектирани и единствено 7 смъртни случая Република Китай се опълчи на прогнозите и овладя Covid-19. Успяхме да реализираме тези резултати без последна изолираност – учебните заведения бяха затворени единствено за две седмици през февруари, бейзболните мачове започнаха още веднъж да се организират през април, в началото имаше ограничавания за тълпите, само че доникъде на юли спортните мероприятия бяха още веднъж в разгара си, събирайки към 10 000 фенове.

480 инфектирани, единствено 7 смъръни случая дарения на 51 милиона маски

Всичко това се случи значително с помощта на навременната реакция и съответните ограничения, които страната предприе, в това число основаването на Национален епидемиологичен команден център, използването на непоколебим граничен надзор, карантинните процедури и транспарантния продан на информация. Освен това предприехме бързи дейности и успяхме да осигурим нужния ресурс от медицински консумативи за нашата здравна система, която е на извънредно високо равнище. След като се уверихме, че разполагаме с задоволително ресурси, с цел да се грижим за жителите си, започнахме да вършим дарения на други страни в потребност. До края на юни Тайван е дарил 51 милиона хирургически маски, 1,16 милиона маски със документ N95, 600 000 защитни дрехи, 35 000 термометри за чело и други медицински консумативи на повече от 80 страни, измежду които Съединени американски щати, тайвански дипломатически съдружници и страни от Европа. Заедно със страни със сходни демократични визии обединихме сили, с цел да проучим развиването на бързите проби, медикаментите и имунизациите. Съвместна работа – по този начин светът ще успее да победи Covid-19.

В Декларацията за честването на седемдесет и петата годишнина на Организация на обединените нации държавни управления и държавни глави признават, че единствено когато работим дружно, можем да прекратим пандемията и дейно да се оправим с последствията от нея. По този метод те подсигуряват, че ще създадат Организация на обединените нации по-приобщаваща и никой няма да остане пренебрегнат. В този подтекст през юли генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш съобщи, че мрежовият и ефикасен мултилатерализъм ще спомогне за поощряване на възобновяване и продължаващото използване на задачите за стабилно развиване. Няма по какъв начин да не се съгласим с това. Това схващане обаче липсва, когато става дума за Тайван – страна-модел за народна власт и образец за сполучливо ограничение на актуалната пандемия продължава да бъде държана настрани и да ѝ бъде неразрешено да взе участие и да обменя опит и информация със системата на Организация на обединените нации.

Тайван в никакъв случай не е бил ръководен от Китай

Въпреки че пандемията отвори очите на интернационалната общественост за несправедливото и дискриминационно изключване на Тайван от Световната здравна организация (СЗО) и системата на Организация на обединените нации, Китайската национална република (КНР) продължава да притиска Организация на обединените нации да употребява неправилно пояснение на Резолюция 2758, призната от Общото заседание на 25 октомври 1971 година като правно съображение за блокиране на Тайван. Факт е, че тази резолюция не преглежда въпроса за представителството на страната в Организация на обединените нации, нито показва, че тя е част от КНР. Всъщност Тайван не е и в никакъв случай не е бил част от Китай. Нашият президент и законодателна власт се избират директно от народа. Освен това граничният надзор, открит по време на пандемията, предлага спомагателни доказателства против погрешните изказвания на КНР. Организацията на обединените народи би трябвало да признае, че единствено демократично определеното държавно управление на Тайван може да съставлява своите 23,5 милиона души – Китай няма право да приказва от името на Тайван.

Ограничаването на островната страна е загуба за световната общественост и ще попречи на напъните на държавите-членки да се възстановят и да изпълнят напълно и навременно Програмата за стабилно развиване до 2030 година Позовавайки се на изключителната си работа за задачите за стабилно развиване, Тайван може да помогне на страните да си стъпят на краката в резултат на пандемията. Икономиката ни се оказа устойчива: Азиатската банка за развиване предвижда, че икономическите резултати на Тайван през 2020 година ще бъдат най-хубавите измежду Хонконг, Сингапур и Южна Корея – само ние ще записваме напредък. Освен това доста от нашите индикатори за стабилно развиване, в това число тъждество сред половете, стопански напредък, понижаване на неравенстовото и увеличение благосъстоянието, са достигнали равнища, сравними с страните от Организацията за икономическо съдействие и развиване. Постоянните ни старания за използване на задачите за стабилно развиване, съчетани с потвърдения триумф в преодоляването на пандемията, сложиха Тайван в доста по-добра позиция от множеството и можем да помогнем на световната общественост да се оправи с настоящите провокации, пред които е изправено човечеството.

Правата на индивида, взаимност и съдействие сред демократични страни

Всъщност Тайван от дълго време оказва помощ на своите сътрудници в Африка, Азия, Карибите, Латинска Америка и Тихия океан в области като чистата сила, ръководството на отпадъците и предварителната защита на бедствия. Бихме могли да създадем доста повече, в случай че ни се даде опция да участваме в действия, срещи и механизми на Организация на обединените нации.

За страдание на Тайван е отхвърлен всевъзможен достъп до Организация на обединените нации. На тайванските публицисти и медии също е отказана акредитация за отразяване на срещите. Тази дискриминационна политика произтича от непозволени изказвания и напън от страна на властническа страна и опонира на правилото на повсеместност и тъждество, на база на които е учредена Организацията на обединените народи.

„ Ние, народите на Обединените народи, взехме решение... да потвърдим вярата във главните човешки права... (и) равноправието на мъжете и дамите, както и равенството на огромните и дребните народи “ – по този начин стартира Хартата на Организация на обединените нации. Идеалът за отстояване на правата на индивида и главните свободи за всички, изложени в този текст, те би трябвало да бъде празни приказки. Гледайки напред към идващите 75 години, в никакъв случай не е късно Организация на обединените нации да приветства присъединяване на Тайван. "

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР