Министърът на външните работи на Иран Хосейн Амир-Абдолахиан ще замине

...
Министърът на външните работи на Иран Хосейн Амир-Абдолахиан ще замине
Коментари Харесай

Иран ще обсъди с Москва ядрената сделка

Министърът на външните работи на Иран Хосейн Амир-Абдолахиан ще замине във вторник за Русия, оповестиха от министерството му, представени от Агенция Франс Прес. Визитата в Москва ще се организира дни откакто договарянията по иранското нуклеарно съглашение се провалиха на фона на нови съветски претенции.

Амир-Абдолахиан " ще отиде в Москва във вторник ", с цел да продължи разискванията по нуклеарната договорка, съобщи в понеделник пред кореспонденти представителят на министерството Саид Хатибзадех.

Десетмесечните диалози във Виена приближиха огромните сили до възобновяване на знаковото съглашение от 2015 година за контролиране на иранската нуклеарна стратегия.

Но договарянията още веднъж бяха спрени, откакто на 5 март Русия изиска гаранции, че западните наказания, наложени след нахлуването ѝ в Украйна, няма да навредят на търговията ѝ с Иран.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен отхвърли като " неуместни " съветските претенции за гаранции, като съобщи, че те " просто не са свързани по никакъв метод между тях ".

Сегашният кръг от договаряния стартира в австрийската столица в края на ноември сред Иран и Англия, Китай, Франция, Германия и Русия, като Съединени американски щати участваха непряко.

Сделката от 2105 година даде на Иран облекчение на глобите в подмяна на ограничение на нуклеарната му стратегия.

Но през 2018 година при тогавашния президент Доналд Тръмп Съединени американски щати се отдръпнаха едностранно от съглашението и постановиха строги стопански наказания за разнообразни браншове, в това число за износа на нефт.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР