Министърът на външните работи на Гватемала Марио Букаро заяви, че

...
Министърът на външните работи на Гватемала Марио Букаро заяви, че
Коментари Харесай

Гватемала обеща подкрепа на Тайван, Китай обвини Тайпе в политическа манипулация


Министърът на външните работи на Гватемала Марио Букаро съобщи, че страната постоянно ще подкрепя Тайван, откакто Китай извърши най-мащабните си военни учения към самоуправляващия се остров по-рано този месец, оповестява Българска телеграфна агенция.  

На срещата си с тайванската президентка Цай Ингвен в столицата Тайпе Букаро съобщи, че Гватемала и Тайван са страни съидейници обединени от либерален съюз.

" Гватемала постоянно ще поддържа Тайван, тъй като твърдо имаме вяра в правилата на мира, суверенитета и териториалната целокупност ", сподели гватемалският министър. " Мирът не предстои на договаряне, а суверенитетът още по-малко ".

Срещата се реализира единствено седмици след огромни военни учения на Пекин към острова с демократично ръководство, проведени в отговор на визитата на председателката на Камарата на представителите на американския Конгрес Нанси Пелоси в Тайван при започване на месеца. Букаро не загатна Китай в своите изявления, само че съобщи, че визитата му в самоуправляващия се остров има за цел да " покаже на света какъв брой е значимо да се прояви взаимност към народа на Тайван с убеждението, че единствено разговорът може да надделее при всеки спор ".

Говорителят на китайското външно министерство Чжао Лицзян съобщи, че управляващите в ръководещата в Тайван Демократична прогресивна партия се самозалъгват, употребявайки " дипломатически връзки за политическа операция ", които " не могат да спрат историческата наложителност на обединяването на Китай ". Той прикани Гватемала да взема решения " в сходство с историческата наклонност ".

Цай Ингвен означи в своите изявления, че Тайван е първата азиатска страна, която Букаро посещава като външен министър и благодари на Гватемала за дипломатическата поддръжка, която оказва на Тайван след военните учения на Китай.

Гватемала е една от едвам 14 страни, които поддържат публични дипломатически връзки с Тайван, и една от трите съюзнически страни от Централна Америка - другите две са Хондурас и Белиз, напомня Ройтерс.

Китай преглежда демократично управлявания Тайван като своя провинция, която няма право да се употребява с пълномощията на страна (позиция, оспорвана изрично от тайванското правителство) и ускорява натиска, с цел да притегли на своя страна страните, които още поддържат другарски връзки с Тайпе. През декември Китай възвърне връзките си с Никарагуа, а от държавното управление намерено обявиха, че се стремят да сведат броя (на съюзниците) до нула.

Въпросът визира по-широки геополитически последствия, защото Съединени американски щати са обезпокоени от усилването на активността на Китай в Централна Америка.

По време на акцията за президентските избори в Хондурас, състояли се през ноември предходната година, гостуващата делегация на Съединени американски щати ясно съобщи, че желае централноамериканската страна да поддържа връзките си с Тайван. Сегашната президентка на Хондурас Сиомара Кастро, която по време на предизборната си акция изрече концепцията страната да се откаже от връзките си с Тайпе и да премине към Пекин, след това застана зад връзките си с Тайван.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР