Министърът на туризма Илин Димитров защити решението на правителството да

...
Министърът на туризма Илин Димитров защити решението на правителството да
Коментари Харесай

Илин Димитров: Нямаме пари да държим украинците в хотели

Министърът на туризма Илин Димитров отбрани решението на държавното управление да извади украинските бежанци от частните хотели и да ги разпредели из държавните бази с това, че нямало пари за обезпечаване на престоя им. Пред радио " Дарик " обаче той на няколко пъти изпадна в несъгласие.

Според него, да вземем за пример, хем държавните бази са по Черноморието и няма проблем за преместването на украинците, хем не е тъкмо по този начин:

" Голяма част от тези бази са на брега на морето, т.е. - чужденецът би трябвало да се реалокира на 500 метра надолу. Няма причина да се наслагва напрежение. И друго значимо нещо - базите са навътре в страната, там където могат да се интегрират по-лесно самите бежанци. "  

На фона на известията, че украински майки с деца са изпратени във фургони в Елхово, Димитров се впусна в разсъждения по отношение на това какво съставляват държавните бази, като доста ги похвали.

" Какво значи държавна база? Това е хотел, който се стопанисва от страната. Има 40 000 кревати в страните бази и там почиват всички работещи в България - в АЕЦ, в министерство на финансите, в министерство на защитата... Това са ведомствените хотели, които са ремонтирани и са с положителни условия. Всъщност местим бежанци от хотели в други хотели. Наслагва се едно настоение, че надали не ги местим в неприятни места, или най-после на света. Не - там почиват работещи българи от години, тъй че няма нищо притеснително. "

И на фона на думите му, че ведомствените хотели са с положителни условия министърът на туризма добави: " В момента ги оборудваме - там където няма печки, слагаме печки ".

Според него, толкоз били положителни държавните бази, че дори зародило напрежение: " Там непрекъснато почиват българи. Дори имаме напрежение от страна на българите, които споделят:  " Ние си желаеме базите, тъй като там ни харесва всяка година да почиваме ".

Илин Димитров твърди също, че " ние единствени от целия Европейски Съюз сме ги настанили (бежанците от Украйна) от първия ден в хотели. Това беше доста положително решение, тъй като помогнахме на един бранш, който беше тежко потърпевш от коронавирус. В България бежанците бяха най-добре настанени, най-добре обгрижени, т.е. ние показахме пред света, че сме страна, която е в действителност гостоприемна и се отнася с почитание къв бежанците. "

Но в този момент към този момент " нашите финансови благоприятни условия свършват и това би трябвало да го знаят всички. Държавата даде за прехрана на бежанците общо над 520 млн. лева Тя е разграничена по доста пера. По програмата, която ние администрираме, като министерство на туризма, се чака да платим на бранша малко над 220 млн. лева От общата сума към 240-250 млн. са еропейски средства, останалите са от бюджета, което не са малко пари, имайки поради какъв недостиг имаме. "  

Министърът на туризма даде и още един аргумент за преместването на бежанците в държавни бази: " Имайки 10 000 бежанци в Слънчев бряг, какво можем да интегрираме там зимата - нищо. Нищо не работи, няма лечебни заведения, няма учебни заведения, няма градини. А пръскайки по този начин бежанците, те ще имат възможност да се включат и в обществения, и в икономическия живот в страната. Механизмът работи прелестно, не виждам никакви аргументи за паника и отношението на България към бежанците е допустимо най-хубаво. Преместването им няма по какъв начин да е принудително, тъй като програмата свършва на 15 ноември и те би трябвало решат - дали да се реалокират, дали да отидат в чужбина, дали при другари в други градове. "

Илин Димитров счита, че митингите на украинските бежанци против преместването може да е инспирирано извън. " Не зная това дал това е тяхна реакция или е подбудена - от хотелиери, НПО-та, от съветско въздействие. А ние в действителност получаваме благодарствени писма как добре са били настанени. "
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР