Министърът на транспорта Николай Събев даде началото на реформата в

...
Министърът на транспорта Николай Събев даде началото на реформата в
Коментари Харесай

Събев окончателно е решил да слива двете дружества на БДЖ

Министърът на превоза Николай Събев даде началото на промяната в БДЖ. На конференция през днешния ден той разгласи, че ще бъде основана „ Национална компания български държавни железници “, в която ще се влеят „ Холдинг БДЖ “, „ БДЖ-Пътнически транспорти “ и „ БДЖ-Товарни транспорти “. Така през днешния ден Събев удостоверява вчерашната поръчка, въпреки и изразена много несигурно, че се мисли за сходно обединение на товарните с пътническите транспорти.

Планираме до края на 2023 година компанията да бъде в цветущо финансово здраве, а от началото на 2024 година да не желаеме повече пари от страната, да излезем на финансовите пазари в Европа “, съобщи министърът.

Новата мегакомпания ще се ръководи от 5-членен ръб на шефовете. Целта е БДЖ да работи по-ефективно, а пътническото сдружение да спре да употребява държавната дотация, която получава всяка година с оправданието, че прави обществена активност.

Събев разгласи, че железниците са на загуба от над 400 млн. лева от 2002 година насам, а през последните години не са ръководени дейно. Председателят на новата компания Кирил Григоров разгласи, че ще се работи за „ ръководство на държавния капитал в интерес на обществото “.

Желанието на борда е да се усъвършенства конкурентоспособността, а за тази цел ще се влага и в човешкия капитал. В ръководството е заложено софтуерно взаимоотношение на всички звена, тъй че качеството на услугата да се усъвършенства.

Стана ясно също, че новият модел на ръководство е „ в благозвучие “ с изискванията на Европейска комисия, а точно – нарастване на пазарния дял на железниците. Бордът даде образец, че в други европейски страни този дял е 16%, а в България – 4 пъти по-нисък.

Конкретно заложената цел при товарните транспорти е най-малко 10 млн. тона превозени товари.

Управлението на железниците ще е съобразени с подвижността и зелената договорка. Бордът ще работи по 5-годишни стратегии за стабилно развиване и рационализация. За момента не се обмисля повдигане на цените на билетите за пътническите транспорти.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР