Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков и

...
Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков и
Коментари Харесай

Росен Желязков и премиерът на Грузия обсъдиха развитието на транспортната и дигиталната свързаност през Черно море

Министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Росен Желязков и министър-председателят на Грузия Георги Гахария разискаха развиването на транспортната и цифровата съгласуваност през Черно море. Двамата организираха работна среща в границите на форума „ Пътя на коприната “, който се организира от 21 до 23 октомври 2019 година, в Тбилиси, Грузия, оповестиха от транспортното министерство.

Транспортният министър акцентира, че значима тематика на диалозите е била оптичната връзка, която е построена от Балчик до Батуми. Тя дава съгласуваност от Англия към Югоизточна и Централна Азия и е извънредно значима.

„ В момента потенциалът на тази линия е 12,6 терабита в секунда с доста ниско забавяне, с помощта на особеностите на разполагането на кабела по дъното на Черно море. За последните 9 години не е имало нито едно спиране, а с увеличението на трафика на данни, от ден на ден ще се постанова разгръщането на подобен вид инфраструктура. Сигурен съм, че тази цифрова съгласуваност е не по-малко значима от транспортната “, безапелационен бе Росен Желязков.

Интернет свързаността сред Европа, Близкия Изток и Азия е в основата на световната цифрова стопанска система и в тази връзка се радва на огромен интерес от бизнеса.

„ Очаквам полагането на оптични кабели под Черно море да продължи с още по-голяма мощ да притегля инвеститорски интерес през идващите години “, добави министър Желязков. Той означи, че посредством новия Механизъм за свързване на Европа 2 се възнамерява да бъдат финансирани подводни кабели сред страните членки на Европейски Съюз и трети страни.

Увеличението на трафика при фериботната връзка сред двете страни бяха различен главен акцент в диалозите сред Росен Желязков и министър-председателя на Грузия. "В посока към Грузия линията е 100% натоварена, а към България е единствено 30%, за това разговаряхме за стартирането на още един ферибот по същата линия. От страна на домакините получихме уверението, че този въпрос ще бъде разискван в най-скоро време. Разговаряхме и за увеличението на интензитета по фериботната линия Бургас-Поти-Батуми, като по този въпрос предстоят диалози и с украинската страна “, разяснява Желязков.

Българският транспортен министър организира среща и с министъра на стопанската система и устойчивото развиване на Грузия Натя Турнава, на която бе разисквана нуждата от усилване на съдействието сред двете страни посредством насърчаването на пилотни планове, които да подкрепят развиването на транспортните коридори, железопътните транспорти, както и нисковъглеродната умна подвижност.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР