Министърът на транспорта Георги Гвоздейков разкри в ефира на Здравей,

...
Министърът на транспорта Георги Гвоздейков разкри в ефира на Здравей,
Коментари Харесай

Гвоздейков: Реформата в БДЖ закъснява със 70 години. Смених ръководството заради резултатите и безхаберието

Министърът на превоза Георги Гвоздейков разкри в ефира на " Здравей, България " аргументите за измененията в управлението на БДЖ.

" Реформата в БДЖ закъснява със 70 години. Смених управлението поради резултатите и безхаберието. Европрокуратурата ревизира изпълнителите на планове. Някои си затварят очите за избрани критерии. Възложител е НКЖИ, а изпълнителите са компании, които основават консорциуми, тъй като не дават отговор на условията. Някои от участниците банкрутират и разпореждат действия на подизпълнители. Резултатът е изхарчени милиарди, без нищо направено ", съобщи той.

Според него до края на 2026 година проектът е да приключат всички инфраструктурни планове, тъй че жп превозът да стане по-бърз.

" Ползваме сериозен финансов запас от принадлежности за вложения и не можем да покажем резултат. Положението е трагично. Искам да се извиня на ощетените от железопътния превоз. Хората не заслужават това отношение. Нека от през днешния ден да ни светва алената сигнална лампа, че не трябва да разрешаваме това да се случва. Визията ми е пускане на модернизацията занапред ", съобщи той. И добави, че Европрокуратурата проверява усвояването на планове от БДЖ.

По думите му преносимият състав би трябвало да се движи с оптималната скорост 160 км/ч. " Това ще разреши дистанцията София - Пловдив да се изминава за един час. Дистанцията от София до Бургас би трябвало да бъде измината за най-много 3 часа и половина. Ландшафтът не разрешава по-висока скорост, подобряваме старите трасета. На местата, където сега се правят поправки, ограничаването е 30 км/ч. Не понасям такова безхаберие и съм поел самодейност да стартираме да подобряваме комфорта. Изпратили сме писма до доставчиците на преносим състав, с цел да обезпечат подобен, даже и втора ръка, който е от относително ново потомство, с цел да модернизираме наличния ", изясни Гвоздейков. 

Министърът разяснява, че е упълномощил инспекция посредством ГВА, а ограничения към този момент са подхванати. Предстои налагането и на наказания. " Не сме упражнявали надзор, тъй като до момента по този начин е било преференциално, само че след промяната на управлението нещата се трансформираха ", изясни той.

" Първият хеликоптер би трябвало да бъде разполагаем към 15 декември. В началото на септември на образование отпътува първата група от водачи и инженери. В края на годината би трябвало да имаме лицензиран авиационен оператор и през януари 2024 година да може да правим здравна услуга. През 2026 година цялата страна би трябвало да разполага с въздушна здравна помощ ", акцентира Гвоздейков.

" Трябва да покажем на обществото, че за нарушителите има безкомпромисни наказания. Подкрепям отнемането на коли на пияни и дрогирани водачи. Аз съм " за " строги санкции, с цел да има дисциплинираност. Освен всичко друго, това е и предварителна защита ", означи министърът.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР