Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова и председателят

...
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова и председателят
Коментари Харесай

Министър Петя Аврамова инспектира изграждането на най-дългия пътен тунел в България

Министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова и ръководителят на Управителния съвет на Агенция „ Пътна инфраструктура “ Георги Терзийски инспектираха през днешния ден работата по тунел „ Железница “ на автомагистрала „ Струма “ – най-дългият пътен тунел, изграждан до момента в България. Вече са достигнати първите 500 м и в двете тръби от южната страна оборудването. От северната им страна са прокопани по към 320 м. Така във всяка тръба са прокопани общо над 800 м, обърна внимание министърът. Между тях ще има два автомобилни и четири пешеходни прохода, като първият пешеходен към този момент е построен, заяви още Аврамова.

Регионалният министър поздрави изпълнителя за дейната работа по инфраструктурния обект, като изясни че тя се прави по 24 часа в денонощието, на 3 смени. По увещание на изпълнителите тунелът може да бъде прокопан и с подготвена първична обшивка напролет на 2021 година, добави тя. Предвижда се целият сектор да бъде приключен през 2022 година

Проектът за строителството на тунел „ Железница “ на автомагистрала „ Струма “ се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет посредством Оперативна програма „ Транспорт и транспортна инфраструктура “ 2014-2020 година Участъкът е с обща дължина 4,4 км и е разграничен в 3 подучастъка, включително тунелът, и обслужващ път от двете страни на оборудването.

Тунелът с дължина към 2 км се построява по нов австрийски способ като се прокопават към 1,5-2 м във всяка тръба и посока на денонощие и незабавно по-късно се прави първичната обшивка на оборудването с крепежни детайли, пръскан бетон и анкери. На обекта се работи и през последните два месеца макар изключителното състояние поради COVID-19 при спазването на всички противоепидемични ограничения.

Досега при прокопаването на тръбите са извозени към 160 000 м3 скална маса. Прокопани и укрепени са над 35% от трасето на двете тръби на оборудването, като работата се извършва по едно и също време и ще завърши със сбойка сред северен и южен 2 портал. Целта е завършването на обекта до януари 2022 година Съоръжението ще бъде със системи за енергоефективно осветяване, вентилация, видеонаблюдение, пожароизвестяване, умна система за ръководство на трафика, спешни SOS кабини, аудио и радио обявяване, електронна система за надзор на достъпа и т. н. Ще бъде построена площадка за хеликоптер, два моста над Суха река, които са надлежно 108 м и 18 м, подпорна стена и други

Изпълнител е Консорциум „ Автомагистрала СТРУМА ТУНЕЛ 2018 “, в който вземат участие: „ ДЖИ ПИ ГРУП “ АД, „ ГЛОБАЛ КЪНСТРЪКШЪН “ ООД и „ ВИА ПЛАН “ ЕООД. Стойността на контракта е 185 370 370, 37 лева без Данък добавена стойност. Строителният контрол е на „ План Инвест Железница “ ДЗЗД. В обединяването са: „ ПЛАН ИНВЕСТ ПЛОВДИВ “, „ ИНФРА ПРОЕКТ КОНСУЛТ “ ЕООД, „ Аскос 03 “ ЕООД, „ СЪРЧ КОРПОРЕЙШЪН СРЛ “. Стойността на контракта е 3 994 440 лева без Данък добавена стойност.

Подучастъкът преди оборудването, пътувайки от София към Кулата, е с дължина 720 м. В тази права се построява мост, който ще е дълъг 540 м и ще минава над 6 трудности – р. Струма, път Е79, съществуващата и бъдещата жп линия, общинския път и над обслужващия път на тунела. Виадуктът се строи по новаторска за България технология – потактово избутване на горното строене с хидравлични крикове. Характерното при нея е, че се употребява работна площадка с мобилни детайли, които с хидравлична система се повдигат и избутват напред, като всеки един детайл се инсталира пред готовия. При строителството на мостовото оборудване няма да се стопира придвижването по първокласния път Е79 София – Кулата.

Отсечката се построява от ДЗЗД „ Железница - Север “, в което са: „ ГБС Инфраструктурно строителство “ АД, „ Главболгарстрой “ АД и „ Главболгарстрой Интернешънъл “ ЕАД. Стойността на контракта е 29 985 345 лева без Данък добавена стойност. Строителният контрол реализира ДЗЗД „ ТЕС Консулт “, в което са: „ СТРОЛ 1000 “ АД, ТРИ-ЕС “ ЕООД и „ ЕКСПЕРТ ДЕСИЖЪНС “ ООД. Техният контракт е за 599 783 лева без Данък добавена стойност.

Подучастъкът след тунела, пътувайки към Кулата, е с дължина 1,4 км. В него ще бъде построена спешна връзка, която при настъпване на непредвидена обстановка в тунела ще може да води придвижването в посока София по път Е79. Ще бъдат издигнати подлез, подпорна и укрепителна стена, отводнителни уреди и други В сектора са изпълнени 300 000 м3 ровове и диги, водостоци, армостени, кофражни, арматурни и бетонови работи по улук и други В момента се правят изкопни и насипни работи за оформяне на тялото на автомагистралата, укрепителни армостени, водостоци, подлез при спешната връзка на автомагистралата, дренажна и отводнителна системи.

Изпълнител на строително-монтажните работи е „ ПСТ ГРУП “ ЕАД. Стойността на контракта е 18 442 297,40 лева без Данък добавена стойност. Строителният контрол е на ДЗЗД „ ПЪТКОНСУЛТ 2000-КОНСУЛТ 64 “, в което са: „ ПЪТКОНСУЛТ 2000 “ ЕООД и „ КОНСУЛТ 64 “ ООД. Техният контракт е за 465 222 лева без Данък добавена стойност.

В отговор на въпрос от медии министър Аврамова разяснява, че европейските средства по Оперативна стратегия „ Транспорт и транспортна инфраструктура “ за Автомагистрала „ Струма “ няма да бъдат изгубени. Следят се периодите и рисковете, с цел да се реши дали секторът през Кресненското дефиле може да бъде изпълнен в период или финансирането да бъде трансферирано за други прави от ТЕНТ мрежата, сподели още тя. Министърът добави, че секторът е в целите на държавното управление и може да бъде осъществен с европейски средства и от новия програмен интервал или с държавен запас.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР