Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков посети днес

...
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков посети днес
Коментари Харесай

Министър Нанков се запозна с възстановителните работи в Хитрино

Министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков посети през днешния ден Хитрино, година след детонацията на влакова цистерна, при която починаха седем души и 29  бяха ранени. Там министърът се срещна с хода на възстановителните работи на потърпевшите и разрушени домове на хората. При визитата си той беше съпроводен от ръководителя на КСБ Николай Станков, регионалния шеф на Шумен проф. Стефан Желев и кмета на Шумен Любомир Христов.

Николай Нанков изрече признателност към камарата, която построява 10 нови къщи в селото за хора, които са изгубили домовете си. 9 от постройките към този момент са съвсем подготвени и притежателите им ще посрещнат зимата в нови домове.

С обществен запас се възвръщат още 13 къщи. Седем от финансираните от обществения фонд нови жилища са на стадий недодялан градеж, строителството на още три е почнало. Собствениците на други три нямат документи и по тази причина построяването им се забавя. Вещно-правни процедури са причина за забавянето на възстановителните действия по някои от разрушените или потърпевши жилищни здания.

В момента не могат да се дефинират точни периоди, само че в случай че времето разреши, ще се работи и през зимния сезон, сподели кметът на Хитрино Нуридин Исмаил.

„ В дните след нещастието цяла България се сплоти, с цел да помогне на потърпевшите в Хитрино. Сред обществото не би трябвало да остава горчив привкус, че има субективно систематизиране на средствата за подкрепяне на потърпевшите “, сподели пред медии министър Нанков и добави, че кметът на Хитрино е заявил, че никой не е получил по-малко от плануваните от Обществения съвет средства. Ще бъде изработен цялостен доклад на разноските.

Според министъра Общественият съвет е най-адекватният метод за разходване на обществен запас. Нито страната, нито общината, нито кметовете, могат да удовлетворят по-добре потребностите на хората, акцентира Николай Нанков. И добави, че този съвет по най-обективен метод би трябвало да разпредели средствата и да откликне на всяка потребност.

Николай Нанков подсети, че след нещастието страната е осигурила финансов запас за възобновяване на обществената инфраструктура и е подкрепила общината за няколко значими обекта, измежду които е и водопроводът до с. Тимарево. През месец октомври стартира рехабилитацията на 9 км от републиканския път, сподели министърът. Той подсети, че страната е осигурила опция за кандидатстване за европейско финансиране и в този момент общината приготвя планове.

Министър Нанков се срещна и със наранени хора, с цел да чуе мнението на всички.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР