Министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков отрече строителните

...
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков отрече строителните
Коментари Харесай

Държавата строи незаконно лот от Струма, твърдят протестиращи. Шишков отрече

Министърът на районното развиване и благоустройството Иван Шишков отхвърли строителните работи по пътен възел " Кресна " да са противозаконни. Именно с такива обвинявания локални поданици и природозащитници стачкуваха по време на първата копка във вторник.

Пътният възел " Кресна " е част от последния лот на автомагистрала " Струма " . Нейното строителство е в застой от години, тъй като жителите на региона и природозащитни организации упорстват тя да бъде построена отвън Кресненското дефиле.

Преди няколко дни " Капитал ", че през април Агенция " Пътна инфраструктура " е подписала договорите за автомагистрала " Струма " през Кресненското дефиле, без да го разгласи публично.

Във вторник министър Шишков взе участие в гала по начало на довършителните работи по пътен възел " Кресна ". Те се организираха на фона на митинги, като минимум един от протестиращите беше арестуван и след това освободен от полицията.

Според протестиращите началото на строителството значи, че е взето решение трасето на автомагистралата да минава през Кресненското дефиле. Освен това по думите на природозащитници построяването се случва без да е направена оценка на въздействието върху околната среда и по тази причина е нелегално.

В сряда пред бТВ служебният районен министър Шишков отхвърли строителството на пътния възел да предрешава трасето на автомагистралата. По думите му " никой сега не може да се ангажира от кое място ще мине трасето ".

Той отхвърли и строителните работи да се случват в нарушаване на закона.

" Пътният възел го построяваме законно с позволение за градеж. Министерството на околната среда и водите е съгласувало и Подробен организационен проект, съгласувало е и плана, още повече че има и Оценка на въздействието върху околната среда ", сподели Шишков.

По думите му въпросната Оценка на въздействието върху околната среда, която беше направена преди няколко години, е щяла да изтече в края на май месец. Затова е трябвало строителството на пътния възел да стартира в този момент, в противоположен случай " всяко строителство в тази си част щеше да се трансформира в противозаконен градеж ", сподели Шишков.

Миналото лято обаче някогашният министър на околната среда и водите Борислав Сандов да направи нова оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС) и нова Оценка за съгласуемост с екологичната мрежа " Натура 2000 " на целия сектор от " Струма ".

Поради тази причина Сандов спря плана за градеж на автомагистрала " Струма " в Кресненското дефиле. Според Сандов би трябвало да се изготвят тези две оценки, с цел да се спазят условията на европейското и българското законодателство и да не се изгубят европейски средства.

Завършването на автомагистралата е значимо за целия Европейски съюз, тъй като по този път минава целият импорт от Гърция на запад. Брюксел дава на България европейски средства, с цел да го приключи, само че изисква да се спазят изискванията на Европейска комисия, че няма да бъдат нанесени вреди на околната среда.

От неправителствените организации, обединени в коалиция " Да спасим Кресненското дефиле " споделят, че в случай че автомагистралата минава през Кресненския пролом, това ще навреди доста на биоразнообразието и реката в региона. Затова те оферират различен вид за маршрут, който да не минава през дефилето.

Проломът е систематизиран като гореща точка на биоразнообразие с неповторимо благосъстояние на типове с две зони от Натура 2000, съдържащи 92 типа.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР