Министърът на правосъдието в служебния кабинет Иван Демерджиев смята, че

...
Министърът на правосъдието в служебния кабинет Иван Демерджиев смята, че
Коментари Харесай

Демерджиев предлага реформа на спецправосъдието, вместо закриване


Министърът на правораздаването в служебния кабинет Иван Демерджиев счита, че профилираното правораздаване се нуждае от радикална промяна, само че твърди, че закриването му ще бъде неточност. Позицията си той отбрани в изявление за БНР през днешния ден, макар че четирите партии, които договарят за коалиция се сплотиха към желанието да се закрият профилираните съдилища и прокуратура.

Пълното закриване на профилираното правораздаване би било неточност, само че е нужна смяна в неговата конструкция и пълномощия, сподели Демерждиев. Той разгласи още, че ще предложи на постоянното държавно управление два разновидността за промяна в това отношение – спецправосъдието да получи нова конструкция на правилото на апелативните региони или да се ограничи доста обхванът на закононарушения, които попадат в пълномощията на профилираната прокуратура.

Той бе безапелационен, че няма никаква заплаха при закриване на профилирания съд нарушители да излязат на независимост или да бъдат прекъснати каузи.

Няма никакъв мотив за терзание в тази посока, уточни Демерджиев.

Служебният кабинет е подготвил планове на законови промени, свързани с правосъдната промяна и ще ги предложи на бъдещото държавно управление.

Министърът разяснява и тематиката Иван Гешев. Според Демерджиев, не става дума единствено за личността на основния прокурор, а за големите пълномощия, които основават огромни предпоставки за проблеми, сподели той. Но, добави той, личностните му качества способстваха тези проблеми да станат още по-видими.

Иван Демерджиев заяви, че готви искане до Висш съдебен съвет за отстраняването на основния прокурор, само че изчаква решението на Конституционния съд за това дали министърът на правораздаването има пълномощие да внесе такова искане.

Според правосъдния министър главните проблеми в работата на Иван Гешев са два - той има прекалено огромно въздействие върху правосъдната система поради огромния брой на прокурори във Висшия правосъден съвет, които са му йерархично подчинени. И има мощно изборен метод, когато упражнява големите си пълномощия да управлява всяко следствие на прокуратурата.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР