Министърът на правосъдието се срещна с представители на юридическата общност

...
Министърът на правосъдието се срещна с представители на юридическата общност
Коментари Харесай

Министър Славов обсъди актуални въпроси с юридическата общност в Стара Загора

Министърът на правораздаването се срещна с представители на юридическата общественост в Стара Загора. На срещата бяха разисквани настоящи въпроси по идните законодателни начинания на болшинството, както и тематики, свързани с действието на правосъдната власт, оповестиха от правосъдното ведомство.

Министър Славов срещна присъстващите с концепциите за конституционна промяна, най-много за гарантиране на съдийската самостоятелност посредством основаването на обособен съдийски  съвет, доминиран от членове, определени от съдии.

“Трябва да се подсигурява самостоятелност и самоуправление на съдийската гилдия и това е европейският стандарт, към който се стремим. В ръководещото болшинство е реализирано единодушие да не се вършат взаимни отстъпки по този въпрос ”, съобщи. Като посочи, че след това това ще докара и до промени при образуването на бюджета на правосъдната власт. “С измененията в конституцията ще бъдат адресирани тематики и хрумвания, които от години са част от публичния диалог. Предстои да бъдат осъществени в идващите месеци ”, добави той.

По отношение на концепцията за въвеждане на директна конституционна тъжба, министърът разясни, че към момента има два разновидността за реализирането й. Доц. Славов напомни, че още при измененията в конституцията през 2015 година е залегнала концепцията всеки съд да има право на конституционна тъжба, само че тогава съперниците й са възразили, че съдиите ще станат доста самостоятелни. “Налага се 6-7 години по-късно още веднъж да отстояваме тази съдийска самостоятелност ”, сподели. Следващите месеци ще са извънредно значими по какъв начин ще наподобява правораздаването в България  в идните години, акцентира той.

На срещата бяха разисквани тематиките за електронното правораздаване, кариерното развиване и практиката за командироване на съдии, идното деяние на правосъдната медиация и приемането на закона за персоналния банкрут, който мина гласоподаване на първо четене в Народното събрание и др.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР