Министърът на правосъдието очаква на 4 април пленумът на ВСС

...
Министърът на правосъдието очаква на 4 април пленумът на ВСС
Коментари Харесай

ВСС няма да гледа всички обстоятелства по случая Гешев

Министърът на правораздаването чака на 4 април пленумът на Висш съдебен съвет да се произнесе по допустимостта на направеното предложение за предварително освобождение на Гешев, да каже дали продължава да гледа събитията всъщност. Това сподели пред Българска национална телевизия правосъдният министър Надежда Йорданова. Тя обаче счита, че Пленумът на Висш съдебен съвет ще направи всичко допустимо да се откри опрощение да не гледа част от главните условия, посочени в предлагането, под претекста, че става въпрос за дейности и бездействия, осъществени преди началото на мандата на основния прокурор.

" Това за мен е недопустимо от правна страна. В Министерство на правораздаването обсъждаме с какви средства да реагираме. Нека забележим и ще се реши дали да се подхващат дейности пред български съд ", сподели Надежда Йорданова.

По Плана за възобновяване на резистентност една от ограниченията, които би трябвало да предприеме България, е да регламентира ефикасен механизъм за следствие и търсене на отговорност на основния прокурор. Работи се по съответни разпореждания, посочи тя.

Предложението е, когато има подозрение за закононарушения на основния прокурор, да бъде определен, чрез инцидентен асортимент, магистрат на висока позиция, който да управлява следствието със съответните гаранции, че неговото кариерно развиване няма да зависи от основния прокурор. Съответно главният прокурор краткотрайно да може да бъде отхвърлен от служба, до момента в който тече следствието.

Йорданова съобщи, че не би нарекла връзките с прокуратурата нито война, нито набези.

" Тогава, когато министърът на правораздаването е установил съответни нарушавания, по Конституция е задължен да сезира пленума на Висш съдебен съвет да направи предложение за предварително преустановяване на мандата на основния прокурор. Това не е нахлуване, това е търсене на отговорност и се назовава правова страна ", сподели Йорданова.

По думите й от събитията от предходната седмица с арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова е станало ясно, че е нужна промяна в прокуратурата, тъй че да се подсигурява, че всеки един случай ще бъде разследван обективно, всестранно и бързо.

" Не може да се позволява двоен стандарт при избрани проблеми. Някои случаи 2, 3, даже 6 години да не бъдат разследвани по съответен метод, а други да бъдат разследвани в границите на 7-10 дни. Големият проблем е бавното следствие или не следствието изобщо ", сподели Йорданова.

Повтори още веднъж, че никой не е над закона.  " Това е едно от главните ми вярвания през целия ми професионален живот и няма да спра да имам вяра в това ".

Задължително би трябвало да бъде извършено следствие след изявлението на Васил Божков, като бъдат изяснени всички обстоятелства обективно и по реда, очакван по закона. За да стигне едно дело до съд и да има присъда, е значимо да се съблюдава процесуалният ред, сподели още Йорданова. Вчера Божков още веднъж повтори изказванията си, че е плащал на някогашните ръководещи Бойко Борисов, Владислав Горанов и пиарът Севделина Арнаудова, с цел да бъде оставен бизнесът му на мира

Министърът на правораздаването посочи, че България няма контракт за правна помощ с ОАЕ, само че интернационалният юридически ред има и други начини за правно взаимоотношение и осъществяване на правни дейности на територията на съответната страна. Механизмът се назовава " при изискванията на реципрочност ". Спрямо България и ОАЕ такива дейности са предприемани, стъпките са ясни и Министерството на правораздаването нееднократно е съдействало на прокуратурата, сподели тя.

Това, което би трябвало да се направи, е органът на правосъдната власт да насочи искане до Министерство на правораздаването с конкретика какво деяние желаеме да бъде осъществено на територията на ОАЕ. След това министърът на правораздаването излага това, по отношение на сътрудниците от ОАЕ и моли да се извършат избрани дейности " при изискванията на реципрочност ", да вземем за пример да се разпита несъмнено лице.

Разпитът може да стане, като на място пътува български жител или съответните управляващи спомагат.

" Процедурите са ясни. В тях Министерството на правораздаването спомага, но искането за разпит би трябвало да пристигна от орган на правосъдната власт. Това решение зависи от прокуратурата, а когато стигне обвиняването до съда - от съда ", сподели Йорданова.

По думите й само МВР и прокуратурата мога да снемат алената бюлетина за търсене от Интерпол на Божков, Министерство на правораздаването няма пълномощия в тази посока.

Уточни още, че лице с повдигнати обвинявания може да бъде разпитано посредством видеоконферентна връзка, съгласно Наказателно-процесуален кодекс. Има единствена спънка - в случай че това не пречи на откриване на обективната истина.

" Ако се употребява този прийом, би трябвало да бъде обяснено дали ще попречи за откриване на обективната истина, или не ", сподели правосъдният министър.

Йорданова посочи още, че европейските делегирани прокурори работят по две групи: тогава, когато съответното действие е обвързвано с еврофондове или с Данък добавена стойност машинация, когато има трансграничен резултат - визира две или повече страни, членки на Европейски Съюз.

Каза още, че не й е известно да е повдигнато обвиняване против вицепремиера Василев, а е било оповестено, че е формирано досъдебно произвеждане по съответен случай.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР